Utrechtse burgemeester Dijksma naar klimaattop Egypte om steden op de (klimaat)kaart te zetten

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma vertrekt vandaag naar de klimaattop in Egypte. Steden moeten volgens haar meer hun plek opeisen aan vergadertafels waar klimaatbeleid wordt gemaakt. Ook wil Dijksma dat steden meer geld krijgen voor hun klimaatambities.
Het is bij deze klimaattop, die wordt gehouden in de badplaats Sharm-el-Sheikh, voor het eerst dat steden informeel op de agenda staan. Dijksma woonde al wel de vorige top, in het Schotse Glasgow, bij. De burgemeester heeft als doel om steden onderdeel te maken van het officiële programma op VN-klimaattoppen.
De Utrechtse burgemeester is niet alleen namens de stad Utrecht op de top. Door het stedennetwerk van de VN is ze aangesteld als 'speciaal gezant' op het gebied van klimaatverandering en hoe steden daarmee te maken krijgen. In een eerder interview met ANP benadrukte Dijksma dat ze daarin een belangrijke rol voor burgemeesters zag weggelegd. Volgens haar zouden er een boel zijn die, in tegenstelling tot veel regeringen, wél de urgentie inzien. "Want ja, het is hun stad die overstroomt."
In aanloop naar de conferentie in Sharm-el-Sheikh haalde Dijksma ideeën op bij bewoners. Die stopte ze symbolisch in een koffer om die vervolgens mee te kunnen nemen naar Egypte.

Zeggenschap én geld

Waar Dijksma aan denkt bij de rol van steden in de klimaataanpak, bleek begin dit jaar al tijdens een duurzaamheidscongres van lokale overheden in het Zweedse Malmö. "Je merkt toch dat de aandacht voor klimaataanpak veelal uitgaat naar nationale overheden, terwijl steden het verschil moeten maken", zei Dijksma toen. "Alleen al omdat de meeste mensen in de wereld in steden wonen. Laat ons dan ook echt meepraten en meebepalen."
Om stedelijke klimaatambities waar te maken, moeten steden ook geld krijgen. Zo kunnen huizen en gebouwen energiezuiniger worden en kan het openbaar vervoer vergroenen. Los van zeggenschap hebben de steden geld nodig om hun eigen klimaatambities waar te maken.