Rellen op Volendamse Dijk na voetbalwedstrijd FC Utrecht

© NH Nieuws
Utrecht - Supporters van FC Utrecht zijn vlak na de wedstrijd tegen Volendam slaags geraakt met fans van de tegenpartij. De confrontaties vonden volgens NH Nieuws plaats op de Volendamse Dijk en meerdere cafés sloten als gevolg hiervan de deuren.
Er werden ramen ingegooid en ook vlogen er barkrukken en fietsen door de lucht. Er werd een politiehelikopter ingezet. De politie laat weten niemand aangehouden te hebben.
FC Utrecht won de uitwedstrijd in Volendam gisteren met 0-4. Nadat de wedstrijd was afgelopen liep het rond 20.00 uur uit hand op de Dijk. Naast een politiehelikopter werden er meerdere politiewagens ingezet om de supporters in bedwang te houden, laat een getuige uit het dorp weten. Volgens haar was het een lange tijd onrustig in het dorp. "De sfeer is gespannen. Jongeren worden door de politie weggesleept."
Op meerdere video's is te zien hoe er wordt geduwd, geslagen en met voorwerpen naar elkaar wordt gegooid. Ook worden er mensen in het water geduwd. De politie laat weten dat het "eventjes onrustig is geweest".

Zwarte Pieten

Op beelden is ook een relschopper te zien die verkleed is als Zwarte Piet. Tijdens de wedstrijd zaten al tientallen van deze pieten op de tribune. In Volendam is veel te doen rond Zwarte Piet, die tot woede van veel mensen in het vissersdorp sinds dit jaar geen deel meer uitmaakt van het sinterklaasfeest.
FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba zei tegen de NOS dat hij wel even heeft getwijfeld of wel wilde voetballen. "Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen", aldus Mbuyamba, een Nederlands-Congolese verdediger. "Ik zag het al toen ik het veld opliep. Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte."
FC Volendam neemt afstand van de actie en zegt ook dat spelers het allemaal "niet als positief hebben ervaren." FC Utrecht-trainer Henk Fraser trok zich juist niet zoveel van de Zwarte Pieten aan. "Het raakt me niet, ik laat me nergens door afleiden", zei de Utrecht-trainer met Surinaamse roots. "Ik heb er een duidelijke mening over. Ik vind stierenvechten niet meer van deze tijd, want we hebben ons ontwikkeld als mens. En ik vind Zwarte Piet ook niet meer van deze tijd."