Aartsbisschop van Utrecht Eijk vraagt paus tijdens bezoek om te waarschuwen tegen genderdenken

© ANP
Utrecht - Kardinaal en aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk heeft paus Franciscus gevraagd om een encycliek, een pauselijk schrijven, over genderdenken. Volgens de paus wordt daar in het Vaticaan over nagedacht. De paus heeft Eijk gevraagd of hij over dat onderwerp wil meedenken. Dit onderwerp krijgt zeker nog een vervolg, aldus een woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.
Eijk was vanmorgen met de andere Nederlandse bisschoppen op bezoek bij paus Franciscus. De bisschoppen zijn in Rome voor hun ad-liminabezoek, een traditioneel bezoek dat alle kerkprovincies ter wereld regelmatig moeten brengen aan de graven van de apostelen Petrus en Paulus in Rome. Onderdeel van dat bezoek is altijd een ontmoeting met de paus.

Onverenigbaar

Volgens Eijk krijgt de gendertheorie in Nederland steeds meer aandacht in allerlei organisaties, terwijl de kerk er weinig over zegt. Volgens Eijk is de gendertheorie, die stelt dat elk mens zijn eigen geslacht kiest, onverenigbaar met het christelijk geloof. Het zou volgens hem goed zijn als de paus in een encycliek waarschuwt tegen genderdenken. In een encycliek wordt de leer van de katholieke kerk geplaatst in het licht van het onderwerp.
Volgens de bisschoppen was het bezoek aan de paus vanmorgen "bemoedigend." De paus stak de bisschoppen een hart onder de riem over de afname van gelovigen in Nederland. Paus Franciscus besteedde speciaal aandacht aan de ernstig zieke bisschop Harrie Smeets van Roermond, die wel is meegereisd naar Rome, en aan bisschop Jan Liesen van Breda, die eveneens ernstig ziek is en thuisbleef.

'Seksboek'

Vorige maand werd de presentatie van een door Eijk geschreven boek geschrapt. In het boek gaf de kardinaal zijn visie op seksuele ethiek en de huwelijksmoraal in de Rooms-Katholieke Kerk. Het boek deed veel stof opwaaien en onder anderen homoseksuele katholieken voelden zich geschoffeerd door de inhoud van het boek.
Raymond Hintjes gaf in het Nederlands Dagblad zijn mening over het boek. Hij is voorzitter van Sint Bonaventura, de vereniging voor katholieke leraren en noemt het boek ondermijnend voor leerlingen die homoseksuele gevoelens hebben én gelovig zijn. Ook voor heteroseksuelen is het "een beetje een viezig en voyeuristisch boek", stelde Hintjes. "Alsof iemand meekijkt in de slaapkamer wat wel en niet mag met je huwelijkspartner."