Het verdwijnen van de steigers rond de Dom is niet voor iedereen goed nieuws

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Dat de restauratie van de Domtoren voorligt op schema en eerder uit de steigers kan is niet voor iedereen goed nieuws. Met de ontmanteling van de stellages verdwijnt namelijk ook de lift naar boven. Die lift is een belangrijke inkomstenbron voor Stichting Utrechts eigenDom.
"We gingen uit van enkele tienduizenden bezoekers per jaar, vijf jaar lang, en dat maal 1,50 euro", zegt voorzitter van de stichting Olav Rosenberg. "Dan kom je wel op een aanzienlijk bedrag uit."
De anderhalve euro die bezoekers de toren voor de lift betalen gaat naar de restauratie van projecten die niet in het standaard budget zitten, zoals de verlichting van de toren. Door de coronapandemie liep de stichting al langer inkomsten mis. "Wat dat betreft is het voor ons jammer. We hadden dat geld graag gehad voor de aanschaf voor de verlichting van de Domtoren."
De stichting gaat niet bij de pakken neerzitten als de lift in volgend jaar wordt afgebroken. Zo is er een jaarlijks diner in de Domkerk om geld op te halen, afgelopen jaar bracht dat 75.000 euro in het laatje. Ook verkoopt de stichting stukken van de Domtoren die niet meer bruikbaar zijn tijdens de restauratie. "Daar worden hele mooie spullen van gemaakt en die opbrengsten komen ten goede aan de restauratie dus nu die lift ophoudt moeten we gewoon nog wat harder lopen om te zorgen dat we dat geld binnenhalen."
Die toren moet straks gewoon mooi uitgelicht worden, vindt Rosenberg. "Het is het icoon van onze stad, het symbool van onze stad. Dat verdient natuurlijk ook fantastische verlichting en dat zat niet in het budget. Dat willen we toch namens de bevolking aanbieden."