Altijd maar kattenfilmpjes? Zo kom je uit die online bubbel

© RTV Utrecht
Utrecht - We hebben het vaak zelf niet eens door. Maar we zitten allemaal in ons eigen wereldje. Dat komt door de programma's die je kijkt, de boeken die je leest en de apps die je gebruikt. Voor je het weet, zie je enkel nog kattenfilmpjes of krijg je alleen nog maar te horen wat je eigenlijk al wist. Dat gebeurt des te meer online door de algoritmes die online en sociale media zoals Google, Facebook en YouTube gebruiken.
Deze week is het de 'Week van de Mediawijsheid' en kun je in de Utrechtse Neude Bibliotheek op Expeditie Filterbubbel. Je maakt kennis met zes Utrechters. Wie zijn ze, wat is hun achtergrond en hoe ziet hun bubbel eruit?
De makers, Het Mediateam en About Framing, willen op die manier laten zien dat we meer met elkaar gemeen hebben dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Want daar begint het 'uit-je-bubbel-stappen'.
En dat is nodig, benadrukt mediapedagoog Berber Broekstra. Want hoewel zo'n bubbel voor veel mensen bestaat uit onschuldige kookvideo's of tips voor je work-out, kunnen de gevolgen ervan ook schadelijk zijn. Want wie nooit meer een ander perspectief hoort, gaat steeds meer denken dat de waarheid die jíj kent de enige waarheid is.
Interesse om je bubbel te vergroten of veranderen? Dan heeft Broekstra nog wat tips voor je. "Als je op sociale media zit zoals Facebook op Instagram: volg ook eens iemand met een andere mening. Zo krijg je een ander perspectief mee."
Ook helpt het om regelmatig de cookies van de websites die je bezoekt weg te gooien. "Zo haal je de filter weg en begin je met een schone lei." Tot slot, concludeert ze, kan het nóg eenvoudiger. "Vorm niet gelijk je mening, maar stel eens een open vraag en leef je in. En dat kan ook gewoon bij iemand in de supermarkt zijn."