Utrecht wil afscheid nemen van J.P. Coenstraat

© RTV Utrecht
Utrecht - Als het aan een meerderheid van de Utrechtse raad ligt, wordt er serieus gekeken of een aantal straten een andere naam moet krijgen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de JP Coenstraat in Lombok. Dat is één van de vele besluiten die de Utrechtse gemeenteraad gister genomen heeft.
De plannen komen van Mahmut Sungur van DENK en Rick van der Zweth van de Partij voor de Arbeid. “Verschillende straten in Utrecht zijn vernoemd naar controversiële personen uit het koloniale verleden”, zei Van der Zweth in de raad. “En die huidige koloniale straatnamen en monumenten geven een eenzijdig beeld van de geschiedenis weer.” Ook DENK wil dat er iets aan de omstreden straatnamen gebeurt. “Controversiële personen uit het koloniale verleden, die verantwoordelijk zijn voor duizenden doden, onder wie de voorouders van veel Nederlanders, moeten niet geëerd worden”, liet fractievoorzitter Mahmut Sungur weten. De PvdA vindt daarnaast dat er in Utrecht veel te weinig straten naar vrouwen zijn genoemd, de sociaaldemocraat hield het op 10%.
De motie van de PvdA om meer voorlichting te geven en een onderzoek te starten naar meer inclusieve straatnamen en monumenten was door een meerderheid van de raad ondersteund. Wethouder Linda Voortman is het met de inhoud van de motie van de PvdA eens en wil hem uitvoeren. Wel gaf ze aan dat het niet vanzelfsprekend is om straatnamen of monumenten te wijzigen. De motie van DENK ging volgens de wethouder te ver, omdat die te veel voorsorteerde op het daadwerkelijk veranderen van straatnamen, ze raadde de motie af. Maar een krappe meerderheid van de raad stemde toch voor.

1.700.000.000 euro

Het aanpakken van straatnamen is één van de vele besluiten die de gemeenteraad gisteravond nam. De raad was bijeen om de begroting voor 2023 vast te stellen. Die beslaat een totaalbedrag van 1,7 miljard euro. Maar de discussie tijdens de begrotings-raad gaat vooral over stokpaardjes van de vijftien partijen in de raad. Door middel van moties en wijzigingsvoorstellen proberen partijen dingen te regelen die voor hun achterban belangrijk zijn.
Eén daarvan is de wens van BIJ1 dat Utrecht een transgenderkliniek krijgt. Stevie Nolten van BIJ1 wil dat Utrecht een dergelijke kliniek voor trans-personen financiert. “Door het monopolie van de Vrije Universiteit Amsterdam, de groeiende politieke onwil om de mensenrechten van trans en non-binaire personen te erkennen en de alsmaar verder opgezweepte haat tegen trans-personen, zijn zij verder verwijderd van de noodzakelijke hulp dan ooit”, zei ze in de gemeenteraad. "De komst van een kliniek voor transzorg in Utrecht is nu nabij. Dit geeft een sterk signaal af: zorg voor iedereen is een recht, geen gunst." Ze diende een voorstel in om 240.000 euro vrij te maken voor een dergelijke kliniek. Verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg (D66) steunt het plan, net als een ruime meerderheid van de raad.
Taken van de kliniek worden bijvoorbeeld het bieden van medisch hormoongebruik en het bieden van een veilige huiskamer. De kliniek gaat geen chirurgische ingrepen uitvoeren. Corine van Dun, trans-ambassadeur en voormalig raadslid, zei gisteren al op Radio M Utrecht dat de keuze die de raad die avond ging maken een belangrijke is. "De groep transgenderpersonen groeit, er is sprake van een inhaalslag. En helaas zijn daarbij veel mensen die de weg niet goed weten. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen of mensen die hun weg sowieso niet zo goed kunnen vinden in de maatschappij. Die weten bijvoorbeeld niet dat je naar een groot ziekenhuis kan gaan. Voor zo'n groep is het belangrijk om iets dichtbij te hebben."
Alleen de partijen PVV en DENK stemden tegen.

Tekort

Het enige probleem is dat de gemeenteraad meer wensen heeft, dan dat de gemeentelijke schatkist aankan. Het beschikbare potje was 588.000 euro, maar de wensen gingen over de miljoen euro heen. Tijdens de vergadering bleek ineens dat er wel extra geld beschikbaar was, dat zorgde voor verwarring en boosheid, maar uiteindelijk werd dat extra potje niet aangesproken.
Bij dergelijke vergaderingen komt een eindeloze stoet aan voorstellen, plannetjes en wensen voorbij, van zowel de coalitiepartijen als van de oppositie. Zo wil Stadsbelang gratis OV voor ouderen, DENK wil juist gratis OV voor kinderen, het CDA wil dat mantelzorgers gratis kunnen parkeren en Stadsbelang wil de eerste parkeervergunning gratis. Al deze plannetjes haalden het niet. Zo betoogde wethouder Lot van Hooijdonk dat mantelzorgers al 75% korting krijgen op de parkeertarieven. “Die korting van 75% voor mantelzorgers is al ontzettend fors. Het is een hele redelijke prijs”, zei de wethouder. “We bouwen voor iedereen een prikkel in om duurzaam te reizen, en dat geld ook voor deze groep mensen.”

Sekswerk

En dan nog twee opmerkelijke taaldingetjes. Met name Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren liet zijn invloed gelden. Zo introduceerde hij het woord ‘polycrisis’, waarmee hij de opstapelende crises in de wereld bedoelt. En hij heeft ervoor gezorgd dat de de gemeente in het vervolg de woorden ‘prostitutie’ en ‘prostituees’ uit de financiële stukken schrapt. Hij noemt die woorden stigmatiserend. Vanaf nu gaat het alleen nog over ‘sekswerk’ en ‘sekswerker’.
Het CDA diende een tegenbegroting in
Het CDA diende een tegenbegroting in © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel