Utrecht neemt tijd voor gevoelige hoofddoekdiscussie boa's: 'Dit kunnen we niet negeren'

Utrecht - Utrechtse raadsleden gaan komende week in gesprek met boa's over het toevoegen van religieuze uitingen aan het uniform, zoals hoofddoeken en keppels. Besproken wordt onder welke voorwaarden dit mogelijk is. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp wordt ook gekeken naar de ervaringen in Londen en Antwerpen.
"Onze toezichthouders en handhavers, of ze nu een religieuze uiting dragen of niet, moeten niet op straat exclusief in het centrum van de discussie komen te staan. Dat vraagt een zorgvuldig proces en daarmee tijd", stelt burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.
Een Utrechtse raadsmeerderheid stemde vorig jaar voor het toestaan van religieuze uitingen, maar Tweede Kamerleden hebben de minister juist opgeroepen dit onmogelijk te maken. Die heeft daarna een beroep gedaan op werkgevers van boa's om aan te sluiten bij een neutrale richtlijn, maar hij kan dit niet afdwingen.
Bondsvoorzitter Richard Gerrits (BOA-ACP) liet eerder weten dat een keppel of hoofddoek indruist tegen landelijke regels. Bovendien is er vanuit de boa's nooit de vraag gekomen of dit moet kunnen, zei hij.
Ook in Amsterdam, Arnhem en Tilburg zijn de religieuze uitingen, waarbij veiligheid en herkenbaarheid van de boa's centraal staat, nog een heikel punt. Utrecht wil daarom samen optrekken.
De discussie raakt volgens de burgemeester aan de fundamenten van onze samenleving: in hoeverre verhoudt het uiten van een individuele levensovertuiging zich tot uniformiteit in het uitoefenen van gezag? "De fors uiteenlopende standpunten over dit onderwerp kunnen wij niet negeren", stelt Dijksma.
Draagvlak cruciaal
Draagvlak onder het gemeentelijke personeel en in de Utrechtse samenleving zijn volgens de burgemeester cruciaal. Door gesprekken met toezichthouders en het uitwisselen van ervaringen moet duidelijk worden onder welke voorwaarden religieuze uitingen ingepast kunnen worden.
Daarnaast organiseert Utrecht nog dit jaar een digitaal werkbezoek waar vertegenwoordigers uit Londen en Antwerpen hun ervaringen zullen delen. De gemeente probeert daarmee een scherper beeld te krijgen welke elementen belangrijk zijn geweest in de discussie over het (mogelijk) introduceren van religieuze uitingen. "Daarbij proberen wij zowel te leren van Londen, waar ruimte geboden wordt voor religieuze uitingen als van Antwerpen, waar men afgezien heeft van het invoeren van deze maatregel."