Roken in de speeltuin nu echt taboe in Utrecht: 'Heel vreemd eigenlijk dat dit nog niet het geval was'

© @eelcoeerenberg
Utrecht - Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht zijn rookvrij. Basisschoolkinderen hebben de afgelopen maanden kleurrijke poppetjes (mascottes) ontworpen die daar voortaan te zien zijn. Ze herinneren bezoekers eraan dat roken op speelplekken niet is toegestaan.
Ieder kind heeft het recht om op te groeien en te spelen op plekken waar niet wordt gerookt, vindt de gemeente Utrecht In een eerder onderzoek van studenten van de HKU gaven kinderen ook aan het erg vies te vinden om in de rook te moeten spelen.
De gemeente Utrecht betrok basisscholieren daarom bij het rookvrij maken van hun speelplekken. Afgelopen voorjaar werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Uit ruim 250 aanmeldingen heeft een jury drie winnende ontwerpen aangewezen: de poppetjes van Miray, Lara en Babette. Van hun ontwerpen zijn mascottes gemaakt, die op de 875 Utrechtse speelplekken geplaatst worden.
Het is de ambitie van wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg dat in 2035 alle Utrechtse kinderen rookvrij kunnen opgroeien. “Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel vreemd dat speelplekken nog niet rookvrij waren. Iedereen is het eens dat kinderen niet in de rook zouden moeten spelen. Kinderen geven duidelijk ook zelf aan dat ze dat vies vinden. Hoe mooi is het, dat kinderen op hun eigen manier nu duidelijk kunnen maken dat de speelplek van hen is en dat roken daar niet bij hoort."