Utrecht ontmoedigt hout stoken, mag de houtkachel straks nog wel aan?

Utrecht - Utrecht wil eigenaren van houtkachels stimuleren om afscheid te nemen van hun openhaard of pelletkachel. De gemeente trekt er zelfs 285.000 euro voor uit. Maar wat zijn nu eigenlijk de bezwaren tegen het stoken van hout? En hoe zit het met de regelgeving? Stevenen we af op een totaalverbod?
Met het verstrekken van subsidie voor het weghalen van de houtkachel, wil Utrecht korte metten maken met de vervuilende houtstook in de stad. De verwachting is dat 190 kachels en rookkanalen verwijderd gaan worden.
Maar waarom? Naast vervuilend is het stoken van hout ook enorm slecht voor de volksgezondheid, zegt een woordvoerder van Milieu Centraal. "Bij het stoken van hout komen er schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof en koolmonoxide. Deze stoffen zorgen voor een ongezonde lucht. Ook in je eigen huis adem je dit in. Met name mensen die er gevoelig voor zijn, zoals mensen met een longziekte, hebben hier veel last van. Denk aan benauwdheid, hoesten en een slechtere longfunctie. Dat lijkt me niet iets wat je je buur aandoet."
Daar tegenover staat dat veel mensen een houtkachel erg gezellig vinden. Op het gisteren gepubliceerd artikel over de maatregelen van de gemeente Utrecht regende het reacties op onze Facebookpagina. "Niets sfeervoller dan een open haard", schrijft iemand bijvoorbeeld. En dan hebben we ook te maken met hoge gasprijzen en een energiecrisis. "Met de energieprijzen van nu gaat iedereen weer volop stoken", reageert een ander.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat zei onlangs in een debat dat ze begrijpt dat mensen door de hoge prijzen meer hout gaan stoken. Maar als mensen willen bezuinigen door de houtkachel aan te zetten, kunnen ze nog wel eens bedrogen uitkomen. "We hebben bekeken of hout stoken nu echt voordeliger is dan stoken op gas, en dat valt tegen. Een open haard is 12 keer zo duur als de cv-ketel, en de houtkachel 1,4 tot 1,7 keer zo duur. De prijs van hout is door de grote vraag namelijk enorm gestegen. Voor de portemonnee hoef je dus geen hout te stoken", concludeert de woordvoerder van Milieu Centraal. Wie echt voordeliger uit wil zijn, zou het beste een warmtepomp kunnen nemen.
Wil je hout stoken? Zo doe je dit volgens Milieu Centraal bewust. "Check de stookwijzer, daar wordt dagelijks bijgehouden hoe de wind staat en hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht zitten. Afhankelijk van je postcode krijg je advies of stoken verantwoord is of niet."
"Gebruik daarnaast droog hout, en zeker geen bewerkt en geverfd hout. Dat is ook nog eens verboden. Wat veel mensen niet weten is dat ook het verbranden van papier en karton verboden is. Dat geeft namelijk veel rook en as. En: veeg je schoorsteen één keer per jaar."
Regelgeving
Dat Utrecht nu actief mensen stimuleert om afscheid te nemen van hun houtkachel, komt de gemeente in onze Facebookreacties op veel kritiek te staan. Maar niet alleen de gemeente heeft iets te zeggen, ook op Europees en landelijk niveau is er regelgeving. Al deze regels zijn er op gericht om minder schadelijke rook uit te stoken en zo de gezondheid van omwonenden en het milieu te beschermen.
Zo is het Europees bepaald dat toestellen die nieuw verkocht worden, moeten voldoen aan regels op het gebied van veiligheid, uitstoot en rendement. Hoe hoger het rendement van een houtkachel, hoe schoner de verbranding. En landelijk zijn er technische bouwregels voor houtkachels; er worden eisen gesteld voor de afvoer van rook en de toevoer van verbrandingslucht. "We vinden dat luchtvervuiling en overlast door hout stoken naar beneden moet, en daarmee zijn we aan de slag", licht een woordvoerder van staatssecretaris Heijnen toe. "Dat doen we onder andere door strenge eisen aan kachels te stellen, goede voorlichting, het stookalert, en met pilots met houtrookvrije buurten. Onder andere in de gemeente Utrecht."
Verbod?
Naast de Europese en landelijke regelgeving hebben gemeenten de mogelijkheid om het gebruik van kachels te reguleren, om zo weer te zorgen voor minder schadelijke rook. Het uittrekken van tonnen voor het verwijderen van houtkachels door de gemeente Utrecht is hier een voorbeeld van. Verbieden kan een gemeente niet. Het Rijk zou dit wel kunnen. Maar dat zou met de huidige gasprijzen een erg ingrijpende maatregel zijn, zegt de woordvoerder van staatssecretaris Heijen. "Nee, daar zijn op dit moment geen plannen voor."