Nog één keer feest voor Utrecht 900

© RTV Utrecht
Utrecht - Meer dan 300 keer werd de verjaardag van de stad Utrecht de afgelopen maanden gevierd met verschillende activiteiten. Op 2 juni was het precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg, vandaag is het slotfeest.
Op Sint-Maarten, de dag van de beschermheilige van de stad, wordt het jubileumjaar afgesloten. De Sint Maarten Parade met licht en theater is dit jaar 'extra speciaal', laat de gemeente weten. "De Parade zonder Muren, een grotere versie van de jaarlijkse Parade, vormt samen met de Utrecht 900 Sfeerroute het slotfeest van Utrecht 900."
De dag gaat van start met het hijsen van de Sint-Maarten vlag bij het stadhuis. Utrechtse restaurants serveren een verrassingsmenu tijdens de Restaurant Roulette, in Café Tilt wordt jubileumbier Pint Maarten gelanceerd en in TivoliVredenburg is een slotconcert van Holland Baroque. Hieronder zie je een groot deel van het programma, kijk op de website van Ontdek Utrecht voor alle activiteiten.
© ontdek-utrecht.nl

Kensington op de Dom

Op 2 juni werd de 900e van Utrecht gevierd met de presentatie van het kinderboek De Spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen. Schrijvers uit de stad schreven spannende verhalen over bijzondere Utrechtse plekken. Utrechtse restaurants deelden gratis hapjes uit en er was natuurlijk taart, uitgedeeld aan andere jarige Utrechters in de Zadelstraat.
Hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, was het optreden van Kensington. De Utrechtse stadionrockers speelden vanaf de Domtoren. Dat concert is vrijdag bij restaurant Copper Branch op de Steenweg terug te zien.
Kensington op de Domtoren.
Kensington op de Domtoren. © Koen Peters
Rapper Duimalot had de eer om het jubileumlied voor de stad te maken. In Freedom City (Utrecht900 Anthem) rapt hij over Wittevrouwen, Hoog Catherijne en Overvecht.
In totaal werden meer dan 300 activiteiten georganiseerd ter ere van de verjaardag van Utrecht tussen 2 juni en 11 november. Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier.