'Ouders moeten zich realiseren dat Instagram en TikTok niet voor kinderen zijn'

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Utrecht - "Weet je wat het is", zegt mediacoach Denise Bontje. "Eigenlijk zijn dit soort platforms niet voor kinderen onder de 13 jaar. Dat is om een reden. Ik denk dat ouders zich dat niet realiseren." Bontje heeft het over sociale media als Instagram en TikTok. Deze week, tijdens de Week van de Mediawijsheid, geeft Bontje voorlichting in de Utrechtse bibliotheek.
De mediacoach is blij dat ze zelf is opgegroeid in een tijd zonder sociale media. "Ik was onzeker genoeg", zegt ze. "Ik denk dat, juist door al het mediagebruik, kinderen steeds gevoeliger worden voor de likes die ze krijgen. Het is nogal wat en ik denk dat ouders zich daar bewust van moeten zijn."
Gebruikers van sociale media zijn kwetsbaar, kinderen al helemaal. Als iets eenmaal online staat, is het moeilijk om daar ooit vanaf te komen. "En het is ook makkelijker om iets negatiefs over iemand te zeggen als er een schermpje tussen zit, dan om iets recht in iemands gezicht te zeggen."
"Het is natuurlijk wel ontzettend leuk, hè? Begrijp me niet verkeerd", zegt Bontje. Maar ze wil wel dat ouders realiseren hoe kwetsbaar kinderen zijn en wat ze kunnen doen om ze te beschermen.
Bontje raadt ouders aan om al met hun kinderen te praten voor ze een telefoon krijgen of gebruik maken van sociale media. "Het is makkelijker om te praten als het nog een beetje verder weg staat dan als er al iets aan de hand is. Als er bijvoorbeeld al een kwetsende opmerking is gemaakt, als er ruzie is in de appgroep of als er een beeld is verspreid dat van jou is."
Ook leraren op de basisschool spelen een belangrijke rol. Wat de mediacoach betreft moet omgaan met internet een integraal onderdeel van de dagbesteding worden. "In dat opzicht is het ook best apart dat een groepje leerkrachten in het basisonderwijs ook actief is op TikTok. Welk voorbeeld geef je daarmee?"
Mediacoach Denise Bontje over de Week van de Mediawijsheid