Een nieuwe garderobe bij elkaar ruilen in de Ping Pong Club: 'Duurzaam én goed voor de portemonnee'

© RTV Utrecht / Suzanne Waanders
UTRECHT - Van ruilen komt geen huilen bij de grootste kledingruil van Nederland in de loods aan de Concordiastraat te Utrecht. De mensen lopen zondagmiddag erg blij naar buiten. Tevreden met hun geruilde kledingstukken en met de prijs die ze ervoor hebben neergelegd: vijf euro entree.
In de Ping Pong Club staan tafels bezaaid met broeken, blouses, shirts, schoenen en accessoires. Ook zijn er rekken te vinden met jurken en is er een hoek met herenkleding. Voor ieder wat wils. Vrolijk zoeken en passen de ruilers van jong tot oud de items voor in hun garderobe.
Initiatiefnemer Amber Giesen
Initiatiefnemer Amber Giesen © RTV Utrecht / Suzanne Waanders
Voor de tweede keer organiseert Thirty030 deze kledingruil. Thirty030 bestaat uit een groep jonge enthousiastelingen die nieuwe projecten naar Utrecht brengt. Amber Giesen is één van die enthousiastelingen en initiatiefnemer van de kledingruil. “We zijn helemaal uitverkocht. Mensen uit het hele land komen hier naartoe”, zegt ze. “Ik heb zelf geregeld een kledingruil georganiseerd met een groepje vriendinnen. Zo ben ik ook op het idee gekomen voor deze grootschalige kledingruil.”
Sorteren van de kleding
Sorteren van de kleding © RTV Utrecht / Suzanne Waanders
De kledingruil bestaat uit drie rondes. Nieuwe bezoekers komen iedere ronde binnen met een grote tas met eigen kleding die ze willen ruilen, de organisatie sorteert de kleding en daarna kan de tas weer worden gevuld met kleding die te vinden is in de loods.

Unieke stuks

“Ik ben opzoek naar een sportbroekje en een truitje”, zegt Katinka die met haar dochter Bobbi voor de tweede keer bij de kledingruil is. “Het is duurzaam en goed voor de portemonnee.” Dochter Bobbi zoekt niks specifieks en laat zich graag verrassen door wat ze vindt. “Ik koop vrijwel alleen tweedehands kleding. Je vindt zo vaak uniekere stuks.”
Bobbi en Katinka
Bobbi en Katinka © RTV Utrecht / Suzanne Waanders
Hoewel er ook een hoek met herenkleding in de loods te vinden is, zijn er niet veel mannen bij de kledingruil aanwezig. Kees laat zich daar niet door weerhouden. Zijn tas is al aardig gevuld. “Ik gooi liever niet zomaar iets weg”, vertelt hij. “Het goede aan dit concept vind ik dan ook dat kleding niet wordt weggegooid en dat je zelf op een duurzame manier je garderobe kunt vernieuwen.” Kees vertelt dat hij andere kleding voor in zijn kast ook goed kan gebruiken. “Ik ben nu anderhalf jaar weer single na een huwelijk van dertig jaar. Aan veel kleding hangt voor mij nog een bepaalde emotionele waarde. Een reset van mijn garderobe kan ik dus wel gebruiken.”
Kees
Kees © RTV Utrecht / Suzanne Waanders

Volgende ruil

De kleding die blijft liggen wordt meegegeven aan De Weggeefwinkel, waar de kleding wordt uitgedeeld aan onder meer vluchtelingen.
Initiatiefnemer Giesen ziet hoe blij de kledingruil mensen maakt en vertelt dat er plannen in de maak zijn voor een derde editie. “Wanneer en waar wordt nog even geheim gehouden. Meerdere locaties hebben al interesse getoond.”
© RTV Utrecht / Suzanne Waanders