OM eist jeugddetentie tegen tieners die verdacht worden van brandstichting in pand Nieuw Utrechts Toneel

© 112mediautrecht
Utrecht - Drie tieners stonden vandaag in de rechtbank van Utrecht terecht. Volgens het OM zijn zij verantwoordelijk voor de brand die twee jaar geleden het cultuurcentrum op het Berlijnplein in Leidsche Rijn verwoestte. Een vierde verdachte moet komende dinsdag nog voorkomen.
Het incident maakte destijds veel los. De allesverwoestende brand legde het cultuurcentrum, waarin onder meer het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) huisde, volledig in de as.
Het OM eiste vandaag tegen de drie verdachten jeugdgevangenisstraffen. De verdachte die volgens het OM de belangrijkste rol had in het geheel, moet als het aan de officier van justitie ligt acht maanden de jeugdgevangenis in.
Twee andere verdachten, ten tijde van de brandstichting 16 en 17 jaar oud, kregen vier maanden jeugddetentie tegen zich geëist. De eis van het OM tegen de 17-jarige is onvoorwaardelijk. De destijds 16-jarige jongen hangt een minder zware straf boven het hoofd, het OM wil dat hij van de vier maanden jeugddetentie 108 dagen voorwaardelijk krijgt. Wel eiste de OvJ nog 120 uur taakstraf tegen deze jonge verdachte.
Ook wil het OM dat de verdachten opdraaien voor de schade. Die liep ruim in de anderhalf miljoen euro, en er staat nog altijd een bedrag van 250.000 euro open dat niet wordt gedekt door de verzekering.
Hoe die schadevergoeding volgens het OM moet worden verdeeld, is nog niet helemaal duidelijk. Dinsdag staat namelijk eerst nog de vierde verdachte terecht.
Omdat de verdachten minderjarig waren, vinden de zaken allemaal achter gesloten deuren plaats. De rechter doet op 22 november uitspraak