Versoberde dienstregeling NS gaat in, dit betekent het voor jou

© ANP
Utrecht - Vanaf vandaag snijdt de NS opnieuw in de dienstregeling. Op meerdere trajecten in de regio gaan minder treinen. De spoorvervoerder roept op de reis kort voor vertrek te plannen in de Reisplanner.
Met de maatregel hoopt de NS te voorkomen dat treinen minder vaak op het laatste moment uitvallen. Ook moet het personeel meer ademruimte krijgen en de reiziger een betrouwbaardere dienstregeling. Desondanks waarschuwt de NS nog steeds voor last-minute wijzigingen.
Door de aanpassingen worden de treinen vermoedelijk nog drukker dan zij al waren en moet de reiziger, vooral in weekenden en avonden, mogelijk vaker overstappen. De NS roept op waar mogelijk buiten de spits te rijden.

Minder treinen

In de daluren en op vrijdagen gaan onder meer minder intercity's rijden op het traject Rotterdam Centraal - Utrecht Centraal. Ook het aantal sprinters gaat omlaag. Tussen Woerden en Leiden Centraal, Veenendaal Centrum en Driebergen-Zeist, Houten Castellum en Utrecht Centraal en Harderwijk en Amersfoort Centraal gaan in de spits minder sprinters rijden.
Op het traject tussen Driebergen-Zeist en Uitgeest gaan in de daluren minder sprinters rijden. En op vrijdag rijden tussen Utrecht Centraal en Leiden Centraal de hele dag minder treinen.
Sinds afgelopen september reed NS al met minder treinen per uur, vanwege het personeelstekort. Ook in de weekenden was het aantal treinen al afgeschaald en de avonddienstregeling werd vervroegd.
Hoe lang de nieuwe dienstregeling gaat duren weren weet de spoorvervoerder nog niet. De NS is nu hard aan het werk om nieuw personeel te werven, zegt woordvoerder Elvira van der Vis. "Dat werpt ook zijn vruchten af, wij zien nu drie keer meer sollicitanten dan een jaar geleden. Maar voordat zij allemaal kunnen werken zijn wij zeker een paar maanden tot een jaar verder. Het is dus nog even de tanden op elkaar."