Voormalig Pieter Baan Centrum in Utrecht gekocht door KondorWessels

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - Het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht is verkocht. Het hele complex is deze week gekocht door projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed en moet op termijn geschikt worden gemaakt voor woningen en werkruimtes. Wanneer de eerste schop in de grond gaat is onbekend.
De oude observatiekliniek en de voormalige vrouwengevangenis werden al sinds eind 2018 niet meer gebruikt als kliniek en gevangenis. Sindsdien zaten er kleine bedrijven, kunstenaars en creatieve ondernemers. Ook werden er exposities en festivals gehouden.
Het complex stond sinds begin dit jaar te koop via een openbare inschrijving en KondorWessels heeft nu het hoogste bod uitgebracht. Hoeveel het bedrijf neerlegt voor de gebouwen is onbekend.

Pakket van eisen

Wel is duidelijk dat de verbouwing moet voldoen aan een flink pakket van eisen dat is opgesteld door de gemeente. Van alle woningen die er moeten komen is bijvoorbeeld 25 procent sociale huur voor kwetsbare groepen. Dan gaat het om jongeren uit de jeugdzorg, uitstromers uit maatschappelijke opvang, statushouders, daklozen, cliënten uit de GGZ en ex-verslaafden. Verder komt er 10 procent gewone sociale huur, 30 procent middenhuur en 35 procent vrije sector. Verder komen er ateliers en een culturele broedplaats en is er in de plannen ook ruimte voor horeca.
Het oranjerode kantoorpand in het midden van het complex wordt afgebroken, zodat er een pad komt van de Gansstraat naar de oever van de Kromme Rijn. De oude vrouwengevangenis, de directeurswoning en de betonnen observatiekliniek blijven grotendeels staan. Het geheel gaat uiteindelijk bestaan uit meerdere hofjes en de nieuwbouw die er komt mag maximaal 22 hoog zijn, ongeveer zes bouwlagen. Wel is er in de plannen ruimte voor een soort woontoren midden in het complex, van maximaal 32 meter hoog.
Wanneer de verbouwing van start gaat is onbekend. Wanneer de huidige huurders het pand moeten verlaten staat ook nog niet vast. Voorlopig geldt de huidige huurovereenkomst en alle partijen zijn nu met elkaar in overleg.
© Paul Vaessen