Gemeente maakt 1,2 miljoen euro vrij voor Utrechtse ondernemers: 'Eerst die koude winter doorkomen'

© RTV Utrecht
Utrecht - De bakker op de hoek, of dat bloemenwinkeltje twee straten verderop. Door de stijgende energieprijzen dreigen veel van dat soort bedrijven in de problemen te komen. Zeker met de winter voor de deur. Daarom trekt de gemeente Utrecht dit jaar nog 1,2 miljoen euro uit voor kleine ondernemers die moeite hebben om rond te komen.
"We merken dat daar de spanning zit", zegt de Utrechtse wethouder van economische zaken Susanne Schilderman. Eerder kwam ook het Rijk al met een tegemoetkoming voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) vanwege de torenhoge energielasten, maar die regeling gaat pas in april in. Te laat, zo vindt Schilderman. "Voor veel kleine ondernemers is het dan misschien al te laat. Zij moeten eerst die koude winter doorkomen."
En dus komt de gemeente per direct met een regeling waar alle MKB'ers met twee tot vijftig werknemers gebruik van kunnen maken. "We zien dat die groep de meeste moeite heeft met de verdubbeling of verdriedubbeling van de kosten", legt de wethouder uit. "Voor kleine organisaties is het moeilijk om zo snel heel veel extra middelen op te hoesten, en doorbereken aan de klant kan vaak ook niet. Mensen gaan niet zes keer zoveel betalen voor hun brood."

Is het voldoende?

Minimaal 1000 en maximaal 7000 euro kunnen ondernemers krijgen die aantoonbaar hard worden getroffen door de sterk stijgende energieprijzen. Maar is dat wel genoeg? Voor sommige bedrijven zijn de prijsstijgingen namelijk veel hoger dan dat. "Vorig jaar was ons verbruik 1100 tot 1200 euro voor de maand augustus. En dan ga je naar dit jaar... Dan denk je: wat!? Bijna 7400 euro", liet de Amersfoortse bakker Vicky Littlejohn eerder aan RTV Utrecht weten.
Schilderman verwacht ook niet dat deze regeling alle problemen van de MKB'ers wegneemt. "Maar dat is ook niet het doel. We hopen dat deze regeling ondernemers helpt het hoofd boven water te houden deze winter." Het is dan ook vooral een oplossing voor de korte termijn, terwijl er volgens de wethouder ook goed naar de lange termijn gekeken moet worden.
"Allereerst door te kijken naar hoe je de huidige energiestijgingen kunt maximeren, daar wordt landelijk al aan gewerkt. Maar als definitieve oplossing moeten we kijken hoe je minder energie gebruikt. Dat is de definitieve oplossing", is Schilderman duidelijk. "We hopen dat deze regeling dat kleine beetje lucht biedt dat nodig is om de winter door te komen, om vervolgens te werken aan die echte oplossing."

Wees er snel bij

Naast een eenmalige financiële gift, biedt de gemeente ondernemers ook twee gratis adviesgesprekken aan. "Daarin kijken we onder meer naar welke opties er zijn voor verdere verduurzaming van hun bedrijf, om de energiekosten op die manier verder terug te dringen."
De 1,2 miljoen die nu is uitgetrokken om de MKB'ers te hulp te schieten, moet wel dit jaar nog opgemaakt worden. Het geld komt namelijk uit een potje dat eigenlijk bedoeld was om ondernemers te hulp te schieten na alle coronamaatregelen van de afgelopen twee jaar. "Maar we merken eigenlijk dat de aandacht de afgelopen maanden zo snel is verschoven van corona naar deze enorme prijsstijgingen. Daardoor vonden we het noodzakelijk om naar een andere regeling te kijken. Dat betekent echter wel dat we vastzitten aan de uitvoering dit jaar nog."
Aan alle ondernemers die last hebben van de stijgende energieprijzen heeft Schilderman dan ook een boodschap. "Vraag hem snel aan, uiterlijk in november of december. Want we willen dat zoveel mogelijk bedrijven er gebruik van kunnen maken. Omdat we het belangrijk vinden dat ook de lokale economie met lokale ondernemers blijft draaien."