Gebiedsverbod voor tientallen FC Utrecht-fans na geplande confrontatie: 'Volstrekt bizar en onacceptabel gedrag'

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP
Utrecht - De gemeente heeft een gebiedsverbod opgelegd aan 46 aanhangers van FC Utrecht. Aanleiding is een geplande confrontatie met PSV-fans op 15 oktober. De FC Utrecht-aanhangers mogen de komende negen maanden op wedstrijddagen niet in de buurt komen van stadion Galgenwaard en het sportpark Overvecht-Noord.
De groep werd op de A2 bij Best aangehouden. Bij een controle vond de politie tientallen houten knuppels, ploertendoders, boksbitjes, verzwaarde handschoenen, bivakmutsen, een mes en een vuurwerkbom. Vanwege de vondst rees al snel het vermoeden dat supporters van beide clubs uit waren op een massaal gevecht.
De gemeente stelt dat een daadwerkelijke confrontatie, gezien de wapenvondst, tot zwaargewonden of zelfs dodelijke slachtoffers had kunnen leiden. Burgemeester Sharon Dijksma: “Het is volstrekt bizar en onacceptabel gedrag en heeft niets met voetbal te maken. Voetbal moet een feest voor iedereen zijn en daar horen deze mensen wat mij betreft niet bij.”
De supporters hebben inmiddels van de KNVB een landelijk stadionverbod van negen maanden opgelegd gekregen. FC Utrecht had de betrokkenen al laten weten dat zij in afwachting van een maatregel van de bond niet welkom waren in de Galgenwaard.