14 nieuwe appartementen in historische Utrechtse binnenstad, tuin met uitzicht op de Dom

Impressie van de appartementen en de winkel aan Lange Elisabethstraat.
Impressie van de appartementen en de winkel aan Lange Elisabethstraat. © Thomas Kemme Architecten
Utrecht - Middenin het centrum van Utrecht worden 14 duurzame huurappartementen ontwikkeld. Het pand waar herenmodezaak Thom Broekman sinds 1837 zit, wordt daarvoor grondig onder handen genomen.
Op de eerste en tweede verdieping, die momenteel in gebruik zijn als kantoor- en magazijnruimte, worden de appartementen gerealiseerd. De grootte varieert van plusminus 40 tot 70 vierkante meter. Toekomstige huurders krijgen de beschikking over een gezamenlijke binnentuin met uitzicht op de Domtoren en een inpandige fietsenstalling. Het project heet ‘De Elisabeth’. Huurtarieven zijn nog niet bekend.
De karakteristieke gevel aan de Lange Elisabethstraat-zijde wordt gerestaureerd. Het betonnen karkas van het winkelgedeelte aan Achter Clarenburg blijft uit duurzaamheidsoverwegingen staan en wordt voorzien van een nieuwe gevel.
Appartementen Achter Clarenburg.
Appartementen Achter Clarenburg. © Thomas Kemme Architecten
Door hergebruik van hemelwater en alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen moet het energiegebruik voor de winkel en de woningen zo laag mogelijk worden gehouden.
De begane grond, waar Thom Broekman gevestigd is, blijft winkelruimte. De modezaak verhuist gedurende de ontwikkeling van de appartementen tijdelijk naar een pand aan de Steenweg tegenover de HEMA en keert na de verbouwing weer terug.
De verbouwing start in februari. Naar verwachting is het project in het derde kwartaal van 2024 klaar.
In het grijs het project in de Utrechtse binnenstad.
In het grijs het project in de Utrechtse binnenstad. © Thomas Kemme Architecten