Help, de jeugd sport te weinig! FC Utrecht en ROC starten tegenoffensief in Overvecht

© ANP
Utrecht - Utrechtse jongeren sporten minder. Om daarin verandering te brengen, zijn FC Utrecht, ROC Midden Nederland en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) een project gestart.
Overvecht is de eerste wijk waar een actieve en gezonde levensstijl gestimuleerd gaat worden. En dat is niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat de beweegparticipatie van kinderen uit groep 7 en 8 hier vijf procent lager ligt dan het gemiddelde van de stad Utrecht.

Rolmodellen

FC Utrecht heeft een coach aangesteld die zich inzet om kinderen en jongeren in de wijk Overvecht te enthousiasmeren voor sport en om ontmoetingen te creëren. Er wordt gebruikt daarbij gemaakt van bekende rolmodellen van de voetbalclub. SVO De Dreef in Overvecht moet de plek zijn waar kinderen zich kunnen ontwikkelen op fysiek, sociaal en mentaal vlak.
ROC Midden Nederland zit al met locaties in Overvecht. Het heeft ook een leerwerkbedrijf bij De Dreef en gaat met het zogenaamde mobiele Vitaliteitslab, een bakfiets met interactieve games, de wijk in. JOGG heeft in Overvecht zogenoemde Teamfit-coaches. Die begeleiden buurt- en sportlocaties bij het gezonder maken van het voedingsaanbod. Ook adviseren ze over alcoholgebruik en het rookvrij maken van terreinen.
De ervaringen die de organisaties in Overvecht opdoen, gaan ze in de toekomst ook uitbreiden en toepassen in andere delen van de regio Utrecht. FC Utrecht is blij met de nieuwe samenwerking. Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht: “De aftrap in Overvecht is slechts een startpunt. Deze partijen hebben alles in huis om ook in andere wijken mee samen te werken aan een gezonde omgeving voor kinderen en jongeren. Zo zijn ze bekend met hun leefwereld en hebben ze expertise op het gebied van (positieve) gezondheid."

Cijfers

Dat jongeren minder sporten wordt onder meer toegeschreven aan de coronacrisis. Van de jeugd tussen de 13 en 18 jaar sportte 78 procent in 2019 maandelijks. In 2020 daalde dat tot 68 procent en in 2021 zakte dit verder tot 65 procent, volgens cijfers van NOC*NSF. De huidige economische tegenwind heeft dit alleen maar verergerd. Het zorgt ervoor dat sportabonnementen vaker worden stopgezet.