Figurant liet zich interviewen bij Utrechtse campagne straatintimidatie: 'Was absoluut niet de bedoeling'

© RTV Utrecht
Utrecht - Tijdens een campagne tegen straatintimidatie van de gemeente Utrecht, is een door de gemeente ingehuurde figurant geïnterviewd door een journalist van de Telegraaf. Deze video verscheen online, het was toen niet duidelijk dat het om een figurant ging.
Het ging op vrijdag 13 mei om de start van een campagne van de gemeente tegen straatintimidatie. Niet vrouwen, maar mannen werden op de Stadhuisbrug in Utrecht nageroepen. Een vrouwenstem riep via een scherm van alles wat vrouwen op straat ook vaak naar hun hoofd geslingerd krijgen.
Uit stukken die website GeenStijl heeft opgevraagd blijkt dat de gemeente een aantal figuranten achter de hand had voor het opnemen van een campagnefilmpje. De gemeente zegt dat dit mensen uit het eigen netwerk waren, die alleen aanwezig waren bij de voorbereidingen van het filmpje. Toch heeft zeker één van hen met een journalist gesproken, zonder zich bekend te maken als zijnde figurant.
Bij de campagne werden mannen aangesproken die toevallig voorbij liepen, om ze te laten ervaren hoe aangrijpend straatintimidatie kan zijn. Het doel van de campagnevideo was deze actie in beeld te brengen en zo bewustwording te creëren. De gemeente had op locatie verborgen camera's geplaatst. Ook waren er journalisten aanwezig om de start van de campagne over straatintimidatie te verslaan.
De video die RTV Utrecht op 13 mei plaatste. Voor zover bij de redactie bekend worden er geen figuranten geïnterviewd.
Ook RTV Utrecht was ter plaatse om verslag te doen van de campagne. De omroep was door de gemeente niet geïnformeerd dat er ook figuranten aanwezig waren.
De gemeente zegt vandaag in een reactie dat zij het waarschuwen van journalisten ook niet nodig vonden, omdat de figuranten ter plaatse waren voor de technische doorloop. Drie mannen zouden zijn gevraagd aanwezig te zijn om cameraposities te testen en het proces van contact met voorbijgangers te oefenen.
Eén van de figuranten heeft uit eigen beweging na deze technische doorloop, wat volgens de gemeente een soort oefening was, een journalist van Telegraaf te woord gestaan. "Dit was absoluut niet de bedoeling en had ook niet mogen gebeuren", aldus de gemeente.
Uit interne communicatie tussen ambtenaren blijkt dat er gedacht is aan het inzetten van de figuranten in de video wanneer het aantal spontane reacties van voorbijgangers op straat te kort zou schieten. Maar, "het gebruik van een dergelijke video was niet wenselijk geweest, omdat de kern van de guerrilla actie het aanspreken van toevallige voorbijgangers was. Indien er figuranten waren ingezet hadden we dit uiteraard duidelijk als disclaimer bij de video gezet", zegt de gemeente.