Studenten geven juridisch advies in Kanaleneiland: 'Ik had het nooit verwacht dat we zoveel impact konden maken op bewoners'

Utrecht - Met een kleine groep studenten zit Matteo (20), student aan ROC midden Nederland in Loket 1 in het winkelcentrum van Kanaleneiland. Bewoners van de wijk kunnen hier terecht voor juridische vragen en gratis advies. Het is een initiatief van de opleiding om zo studenten in praktijk te leren en tegelijk iets bij te laten dragen aan de maatschappij.
Laagdrempelig en toegankelijk voor bewoners moest de plek worden. Vandaar dat deze locatie, midden in winkelcentrum NOVA zich ideaal voor leent voor het wijkloket. De koekjes staan op de tafel en bewoners druppelen binnen. Vooral met vragen over de energietoeslag merken de studenten. Vandaar dat ze deze twee dagen speciaal in het teken van de energietoeslag zetten.
Bijzonder is dat studenten van alle niveaus op deze plek samenwerken als team. Zo begeleiden de studenten van het hbo, ook wel de skills coaches genoemd, de mbo-studenten. En zijn er twee student-coördinatoren van de universiteit die meer het hele project overzien. Om de drie weken is er een nieuwe groep studenten die hier aan de slag gaat. Het idee is een snelkookpan waarin de studenten leren omgaan met menselijk contact en werknemers vaardigheden. Op dit moment is Emy één van de projectcoördinatoren vanuit de stichting Academie van de stad bij het wijkloket. ''Wat zo leuk is om te zien is dat iedereen elkaar aanvult in dit team. We zien vaak bij een Arabisch sprekende bewoner dat er een Arabisch sprekende student bijspringt. Het team gebruikt hierdoor echt elkaars vaardigheden.
Zo krijgen we vaak te maken met bewoners die niet of weinig Nederlands spreken. In ons team is er dan altijd iemand die kan bijspringen in het Arabisch of Engels.
Voor student Matteo is het in ieder geval een bijzondere ervaring om andere te kunnen helpen. Hij is zelf in 2016 vanuit Syrië hiernaartoe gekomen. ''Gelukkig had ik genoeg geld toen ik net in Nederland kwam om iets op te bouwen, maar veel mensen hebben dat niet, ik vind het mooi om nu hulp terug te kunnen geven.'' Hij zit nu in zijn laatste week van het project en heeft veel geleerd. ''Dat je eigenlijk met nog weinig ervaring mensen toch nog zoveel kan helpen, dat heeft veel impact op mij gemaakt.''