Alternatief voor verbreding A27 bij Amelisweerd volgens minister Harbers geen reële optie

© ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning
Utrecht - Twee keer zes rijstroken, zonder vluchtstrook ernaast. Het leek een goed alternatief voor de voorgenomen snelwegverbreding van de A27 bij het Utrechtse Amelisweerd. Maar volgens minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat is dit alternatief nooit een optie geweest, omdat het geen uitzicht geeft op "een verkeersveilige situatie".
Er wordt al jaren gediscussieerd over de omstreden snelwegverbreding, die de capaciteit van de A27, de A12 en de A28 moet vergroten.. Om dat te realiseren moeten honderden bomen uit het historische bos bij Amelisweerd worden gekapt, en zowel de gemeenteraad van Utrecht als de provincie zijn daartegen. Er moet daarom een alternatief komen, vinden zij.
Een weg met zes banen is echter al meerdere malen onderzocht, zo laat de minister weten, na vragen van D66-kamerlid Lisa van Ginniken. Daaruit bleek echter dat een dergelijke variant niet voldoet aan de doelstelling om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarom is besloten om deze variant niet uit te werken naar een alternatief.
Momenteel werkt de regio aan een eigen alternatief voor de snelwegverbreding. Als dat klaar is, gaat het ministerie kijken of dat een minimaal gelijkwaardige oplossing is. Totdat hier naar gekeken is zal er geen besluit worden genomen over de voorgenomen verbreding.