Nieuwe snelweg in de lucht boven Utrecht '120 vliegtuigen per dag, je kan geen gesprek meer voeren'
Elst (Utrecht) - Meer vliegtuigen, die laag over onze provincie vliegen. Als het aan het ministerie ligt, gaat dat gebeuren. Vandaag buigt de Tweede Kamer zich over een potentiële nieuwe aanvliegroute voor Schiphol. Een aantal inwoners van Utrecht en Gelderland ziet de bui al hangen. Een hoop lawaai, maar ook meer stikstof. "Groei, groei, groei wordt steeds gevraagd. Dat kan je aan de boeren toch niet uitleggen."
Klaas Wagenaar en Han van Staveren zijn vandaag bij Han samengekomen om de problemen nog eens aan te kaarten. Beide mannen strijden al jaren tegen een toename van vliegtuigen boven Nederland. De komst van een eventueel Lelystad Airport, laag overvliegende vliegtuigen, ze weten er alles van en zijn er zwaar op tegen. Op dit moment ligt de nieuwe aanvliegroute naar Schiphol, Rotterdam en wie weet in de toekomst Lelystad Airport onder de loep. "Het is een soort snelweg, waar dalende vliegtuigen over de provincie Utrecht komen. Het komt erop neer dat er elke dag minimaal 120 vliegtuigen overkomen, op een hoogte van minder dan twee kilometer. Moet je nagaan hoeveel overlast dat gaat veroorzaken voor een provincie die dat nu niet gewend is", zegt Klaas.
Han en Klaas maken zich grote zorgen over laag overvliegende vliegtuigen
De nieuwe aanvliegroute is rechttoe rechtaan, zonder bochten. Dat zou milieuvriendelijker zijn. Daarnaast zetten de vliegtuigen vanaf 1800 meter hoogte een daling in, waardoor ze minder CO2 uitstoten. Het plan zou efficiënt zijn en voor minder geluidsoverlast zorgen. Han en Klaas denken dat er juist wél overlast komt en dat een rechttoe rechtaan route eigenlijk niet bestaat. Normaal gesproken zitten de vliegtuigen op zes kilometer hoogte in de regio Utrecht, vertellen Klaas en Han. "Het gaat heel veel geluidsoverlast geven. En het is ongelofelijk dat in een tijd van klimaatcrisis en stikstofcrises de luchtvaart kan groeien."

De vierde aanvliegroute is volgens minister Harbes nodig omdat het steeds drukker wordt in het luchtruim van Nederland en door de komst van de F-35 (militair vliegtuig). Daardoor is het noodzakelijk volgens de minister om het militaire luchtruim te verruimen en het luchtruim zoals we dat nu kennen te herindelen.
De provincie Utrecht is fel tegen. Vorig jaar maart is daarom al een zogenoemde zienswijze ingediend. Die werd mede ingediend namens de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Ronde Venen, Eemnes, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woerden en Woudenberg.
Han en Klaas hopen dat er nog wat aan de plannen kan worden gedaan, maar het lijkt erop dat veel beslissingen al zijn genomen. Inwoners van gemeenten die het aangaat, zoals de twee mannen, worden bij die beslissingen amper betrokken weten ze inmiddels wel. En dus kloppen ze aan bij lokale politici in de hoop dat die wat voor hen kan doen. Het zijn de inwoners die van zich moeten laten horen, "maar die weten nog niet wat hen letterlijk boven het hoofd hangt", zegt Han. "Je zit hier 70 kilometer van Schiphol, dus daarom leeft het nog niet onder de bewoners."
Han denkt dat dat wel verandert als het zover is met die vierde aanvliegroute. Vroeger woonde hij als kind bij Schiphol. "Ik weet hoe erg het is. Als we in de tuin zaten konden we geen gesprek voeren."