NS gaat kantoormedewerkers inzetten als conducteur

© ANP
Utrecht - Kantoormedewerkers van de NS gaan binnenkort aan de slag als conducteur. Daarnaast worden in de avonduren beveiligers ingehuurd, zodat er minder conducteurs op de trein nodig zijn. Met deze 'noodmaatregelen' hoopt het Utrechtse spoorbedrijf nog meer treinuitval te voorkomen, meldt een woordvoerder aan de Volkskrant.
Zoals veel bedrijven kampt de NS met een groot personeelstekort. Op dit moment heeft het bedrijf een acuut tekort van 1400 medewerkers, een aantal dat in de nabije toekomst oploopt tot 2200. Sinds september laat de NS daarom noodgedwongen minder treinen rijden. Dat leidt tot vertraging, uitval en meer gedrang in de coupés.
In een poging om verdere treinuitval te voorkomen, kondigt de NS nu de "noodmaatregelen" aan. Het bedrijf gaat stafmedewerkers vragen om tijdelijk als assistent-conducteur te fungeren. Deze kantoormedewerkers zullen samen met een ervaren collega een "aantal uur per week" op lange treinen werken.
De NS gaat ervan uit dat het vanaf begin 2023 "honderden" assistent-conducteurs in kan zetten. Alles gebeurt op vrijwillige basis, benadrukt een woordvoerder.