Privégegevens van vrijwel alle Hogeschool Utrecht-medewerkers op straat door hack

© Pixabay
Utrecht - De privégegevens van bijna alle personeelsleden van de Hogeschool Utrecht zijn te vinden op het dark web door een hack. Daarnaast is ook een deel van de oud-medewerkers getroffen.
Dat bevestigt de HU na berichtgeving van Trajectum.
De hack vond onlangs plaats bij een Duits bedrijf dat toegangspassen levert aan de onderwijsinstelling . Het gaat om gegevens zoals namen, adressen en personeelsnummers. Mogelijk kunnen medewerkers en oud-medewerkers phishing mails ontvangen. Om hoeveel mensen het precies gaat, wordt nog uitgezocht.

Tienduizenden slachtoffers

Niet alleen de HU is getroffen door de hack, ook de Tweede Kamer, Technische Universiteit Eindhoven, TNO en ProRail zijn getroffen. Hierdoor zijn ook de gegevens van Kamerleden gelekt, meldt het FD. Volgens de krant gaat het in totaal om bijna 40.000 slachtoffers.
Een woordvoerder van de HU laat weten dat de onderwijsinstelling een helpdesk heeft ingericht waar iedereen met vragen terecht kan. "Grote zorgen zijn er niet, maar het is natuurlijk wel een zorg dat het gebeurt. Het zijn persoonlijke gegevens die mogelijk te combineren te zijn. Dat is een naar gevoel."
De HU roept medewerkers en oud-personeelsleden op om alert te zijn op phishing en niet op verdachte linkjes te klikken.