Verdachte serie woninginbraken blijft ontkennen, ondanks dna-sporen, gestolen kluis en sieraden bij hem thuis

Utrecht - Hoe zijn dna terecht was gekomen in drie Utrechtse huizen waar onlangs ingebroken, kon hij niet zeggen. Maar de 35-jarige P.K. uit Bilthoven hield in de rechtbank vol dat hij absoluut niet de dader was. Mogelijk waren de inbraken gepleegd door een vriend die ook een groot deel van de buit bij hem thuis had achtergelaten, opperde hij. Maar een naam wilde hij niet noemen. "Ik zal liever onschuldig vastzitten, dan dat hij achter mij aankomt", verklaarde hij. Als het aan de officier van justitie ligt gaat K. twee jaar de gevangenis in.
De hardnekkige ontkenningen van de verdachte, die door de jaren heen een flink strafblad heeft opgebouwd, kwamen dan ook allesbehalve geloofwaardig over. In de zittingszaal werd af en toe zelfs gelachen om de verklaringen van de Bilthovenaar, bij wie thuis een kluis en een tas met sieraden werden gevonden die afkomstig waren uit een van de geplunderde woningen.
Koffer met vuurwapens
Tussen 15 en 18 april werd ingebroken in een huis in de Utrechtse Terentiuslaan. De bewoner was een paar dagen weg geweest en zag bij thuiskomst dat alles overhoop was gehaald. Het slot van een raam was opengebroken, het kozijn was beschadigd. Bij de voordeur stonden een opvallend, onbekend koffertje en een sproeifles met schoonmaakmiddel. Daarop werd later dna van de verdachte aangetroffen.
Twee maanden later werd ingebroken in een huis in de Buys Ballotstraat in Utrecht. De inbreker kwam binnen door een kelderraam. Een balk die voor het raam zat, was weggetrapt en het huis was doorzocht. De bewoner had twee vuurwapens met munitie in huis, die waren opgeborgen in een koffer. De wapenkoffer was leeg, het dna van P.K. werd aangetroffen op de sluitclip van de koffer. Ook waren sieraden en geld uit huis verdwenen.
Getuigen
Op 25 juli werd de inbreker door een omwonende gezien toen hij uit een huis in de Nassaustraat kwam en er op de fiets vandoor ging. Ondanks de tralies die voor een raam in het souterrain zaten, was de dief langs die weg binnengekomen. De bewoners vermoeden dat hij zeker twee keer binnen was. De kluis met inhoud en een tas met sieraden waren verdwenen. Die werden later bij verdachte P.K. thuis teruggevonden.
Het lijkt er op dat de inbreker een tweede keer naar het huis is gegaan om naar de sleutel van de kluis te zoeken. De getuige die hem naar buiten zag komen komen, maakte foto's van hem en waarschuwde andere omwonenden via de buurtapp. Een gealarmeerde buurman keek de verdachte recht in zijn gezicht. "Aan de kant! Pas op, ik ga je neersteken", zou de inbreker dreigend hebben geroepen.
Op de foto's is de inbreker door een zwart petje op zijn hoofd niet te herkennen, maar hij heeft hetzelfde postuur als de verdachte. Ook het signalement dat de buurman gaf komt overeen. De inbreker droeg bovendien blauwe handschoenen en soortgelijke handschoenen werden later bij de verdachte thuis gevonden. Op het raam van het huis werd een dna-spoor van hem aangetroffen. Als K. kort daarna wordt aangehouden, wordt bij hem thuis werd ook nog een gestolen e-bike gevonden.
Angst voor gezinnetje?
De man uit Bilthoven heeft een fors strafblad van 19 pagina's, waarop veel inbraken voorkomen. Ook is hij eerder veroordeeld voor fraude en een poging om met geweld een supermarkt te beroven. De reclassering zegt dat de kans op herhaling groot is en dat een voorwaardelijke gevangenisstraf geen zin heeft, omdat hij zich hoogstwaarschijnlijk niet aan de voorwaarden zal houden. Het Openbaar Ministerie eist daarom een gevangenisstraf van twee jaar. Ook zou hij een aantal van de gedupeerden een schadevergoeding moeten betalen.
De Bilthovenaar beweerde in de rechtszaal dat hij zijn leven jaren geleden heeft gebeterd en onschuldig is. Een 'foute' vriend van hem zou de handschoenen hebben geleend en de gestolen spullen bij hem thuis hebben achtergelaten. De naam van die vriend wilde hij niet noemen uit angst voor represailles tegen zijn gezin. De rechtbankvoorzitter wees de man erop dat hij helemaal geen vrouw en kinderen heeft. Maar volgens de verdachte heeft hij sinds kort een verloofde in Dubai met wie hij binnenkort wil trouwen en een gezinnetje wil stichten.
De gestolen e-bike had hij ook van een niet nader genoemde vriend gekocht. Volgens hem had hij niet geweten dat de fiets gestolen was. Hij had het ook niet kunnen controleren, omdat het framenummer was weg gevijld. Dat maakt hem volgens het OM in elk geval schuldig aan heling.
Vrijspraak
Volgens de advocaat van P.K. had nader onderzocht moeten worden of het dna van haar cliënt ook op een andere manier in de woningen terecht gekomen kan zijn. Haar verzoek om een 'second opinion' door een onafhankelijk deskundige werd door de rechtbank afgewezen, omdat K. geen geloofwaardig alternatief scenario heeft en geen namen wil noemen. Volgens zijn advocaat is dat onterecht en moet hij integraal van alle verdenkingen worden vrijgesproken.
Of de rechtbank dat laatste zal doen, lijkt onwaarschijnlijk. Over twee weken is de uitspraak en wordt duidelijk wat het vonnis is.