Benefietavond haalt 170.000 euro op voor bestrijden armoede onder leden voetbalclub DHSC

Kees Jansma, Wesley Sneijder en Lodewijk Asscher tijdens de benefietavond op zaterdag
Kees Jansma, Wesley Sneijder en Lodewijk Asscher tijdens de benefietavond op zaterdag © DHSC
Utrecht - Bij een benefietavond in het Utrechtse Ondiep is dit weekend 170.000 euro opgehaald. De avond werd georganiseerd op initiatief van Stichting Sport Ondiep, waar oud-profvoetballer Wesley Sneijder bij betrokken is. Hij wil met het ingezamelde geld de toenemende armoede onder leden van voetbalclub DHSC het hoofd bieden.
Al eerder vertelde Patrick Verkooijen, van de Raad van Advies van de club, tegen welke problemen leden aanlopen. Hij noemde de situatie "nijpend". Zo zouden ouders niet meer de contributie kunnen betalen en komen jonge leden steeds vaker zonder ontbijt voetballen. "Normaal gesproken is het heel duidelijk: betaal je geen contributie, ben je geen lid. Maar begin van dit seizoen dachten we: er is met de inflatie en energiecrisis zoveel aan de hand, dat we die jeugdleden niet zomaar kunnen laten stikken."
De benefietavond bestond uit een soort talkshow waarbij verschillende bekende gasten aansloten. Niet alleen Wesley Sneijder was er, maar ook oud-minister Lodewijk Asscher en presentator Kees Jansma. Tijdens de avond werd de opbrengst bekendgemaakt.
In totaal 170.000 euro is bijeengebracht door diverse ondernemers. Onder andere Frans van Seumeren, de eigenaar van voetbalclub FC Utrecht, zou een bedrag hebben bijgedragen.

Waar gaat het geld heen?

Waar dat geld nu heen gaat? Voornamelijk naar drie grote projecten, aldus Patrick Verkooijen. Zo kan de contributie-achterstand van jonge leden ermee bekostigd worden en krijgen alle leden gratis fysiotherapie van een bekende sporttherapeut. Ook is er gratis ontbijt voor de jeugdleden op zaterdag. "Er speelt veel meer onder de leden dan je denkt. Kindjes die zonder ontbijt komen sporten, leden die al heel lang met een blessure rondlopen... Daar moet dit geld bij gaan helpen."
De club heeft oud-minister Asscher ingeschakeld voor advies bij het armoedebestrijdingsplan. "Asscher is groot sportfan en houdt zich bezig met armoedebestrijding, daarom is hij perfect hiervoor."

Heel Nederland?

Het opgehaalde bedrag is nu bestemd voor leden van de Utrechtse voetbalclub. Maar al eerder liet de club weten het project graag naar meerdere Utrechtse wijken of zelfs buurten in andere Nederlandse steden te verspreiden. Wesley Sneijder opende daar ook de benefietavond mee. Hij benadrukte dat de financiële problemen wijdverbreid zijn. "Het probleem ligt niet alleen hier. Maar ook in Amsterdam, Rotterdam, Zwolle. Dat moet aangepakt worden en daarvoor zijn we hier."