Wintertijd! Voor Utrecht hét moment om het licht te doven

© RTV Utrecht
Utrecht - Vannacht is de klok een uur achteruit gegaan, en daarmee is de wintertijd ingegaan. Velen gebruiken dat om lekker een uurtje langer te slapen. De gemeente Utrecht legt de nadruk op het licht. Of eigenlijk: op het het doven van het licht.
De stad heeft afgelopen nacht vrijwel alle sierverlichting in de stad uitgeschakeld in de strijd tegen lichtvervuiling en om energie te besparen. De sierverlichting blijft de hele winter uit. Wethouder Susanne Schilderman zette persoonlijk de Prins Clausbrug in het donker.
"Vannacht is de Nacht van de Nacht. Dat is de nacht waarin we meer lampen uitzetten om ervoor te zorgen dat we minder lichtvervuiling hebben. Dieren raken enorm van streek door al het licht en het kost ook veel energie om al die verlichting te laten branden."
Utrecht zet sierverlichting uit om energie te besparen
De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de nacht worden er allerlei activiteiten georganiseerd in het donker. Zo kan je in Utrecht sterrenkijken bij sterrenwacht Sonnenborgh en in Austerlitz is onder andere een concert in het teken van de nacht en een nachtwandeling georganiseerd.

Lichtvervuiling

Door de grote hoeveelheid kunstlicht in stedelijk gebied is het erg moeilijk om sterren te zien. Daarnaast heeft lichtvervuiling een negatief effect op het milieu. Trekvogels vermijden bijvoorbeeld lichtstralen en wijken daardoor af van de normale vliegroutes. Andere dieren worden gestoord bij het broeden of bij het verzamelen van voedsel.
Toch is niet de natuur, maar de huidige energiecrisis de belangrijkste reden voor de gemeente Utrecht om de sierverlichting deze winter uit te laten, vertelt de wethouder.
"Het kost veel energie en ik denk dat we dat dit jaar nog een stuk meer voelen dan in andere jaren. Daarom gaan we deze winter extra lampen uit laten om energie te besparen, maar ook om het statement af te geven dat wij het belangrijk vinden dat we allemaal extra energie besparen deze winter."
De gemeente Utrecht hoopt dat andere organisaties zoals scholen, bedrijven en sportverenigingen de komende tijd onnodige verlichting uit zetten. De normale verlichting die bijdraagt aan de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid blijft wel aan, meldt de wethouder.
"Het is natuurlijk wel de bedoeling dat iedereen fijn en veilig naar huis kan fietsen."