Extinction Rebellion protesteert tegen ING in Utrecht, politie verwijdert één actievoerder

© Extinction Rebellion
Utrecht - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren vanmiddag actie bij meerdere vestigingen van ING, waaronder de vestiging aan de Lange Viestraat in Utrecht. Acht actievoerders hebben daar het kantoor met een lint afgezet, waarmee ze wilden aangeven dat het hier om een 'plaats delict' ging.
Ter plaatse was het ook de bedoeling dat één van de actievoerders haar bankrekening bij ING zou opzeggen. Dat bleek niet mogelijk vanwege een technische storing. Een andere actievoerder werd volgens Extinction Rebellion door de politie buiten het pand gezet nadat zij weigerde te vertrekken.
Bij hoeveel andere vestigingen precies actiegevoerd wordt is niet helemaal duidelijk. Extinction Rebellion houdt het op in ieder geval elf, terwijl ING zelf spreekt van acht kantoren.
De bank heeft de indruk dat de demonstratie gemoedelijk verloopt, maar ING houdt de situatie wel in de gaten. "Daar waar door de acties van de demonstranten een oncomfortabele situatie ontstaat, waardoor ook de privacy van onze klanten in het geding komt, zullen wij contact opnemen met de politie", zegt een woordvoerder.

Al langer actie tegen ING

Extinction Rebellion protesteert al langer tegen de fossiele financiering door ING. De groep bezette in juli ook al kantoren en protesteerde verschillende keren bij het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost. ING steekt sinds het klimaatakkoord in Parijs in 2015 is gesloten, jaarlijks 9 miljard euro in fossiele financiering, stelt Extinction Rebellion. ING zou daarmee de grootste financier van CO2-uitstoot in Nederland zijn.
Dit voorjaar kondigde ING aan te stoppen met het financieren van de ontdekking en ontginning van nieuwe olie- en gasvelden. Volgens het hoofd bedrijfsethiek van ING, Arnaud Cohen Stuart, volgt de bank met de aangekondigde stappen de aanbevelingen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) op.
De bank steekt nog wel geld in pijpleidingen en raffinaderijen en bestaande olie- en gasvelden. Volgens Extinction Rebellion heeft de bank bovendien alleen de financiering van projecten beëindigd. Algehele financiering van fossiele bedrijven is nog wel mogelijk en die bedrijven kunnen daarmee nog steeds nieuwe projecten opzetten.
ING stapt niet volledig uit de sector voor fossiele energie, omdat het volgens de bank te ver gaat om van de ene op de andere dag volledig te stoppen met het financieren van olie en gas. "Het is niet nodig om de klimaatdoelen te halen en het brengt de leveringszekerheid van onze energie en de betaalbaarheid daarvan in gevaar", zo zei de bank eerder al.