Trainer Henk Fraser na week ziekte terug bij FC Utrecht

© Orange Pictures
Utrecht - Henk Fraser zit dit weekend 'gewoon' op de bank zit bij FC Utrecht, tijdens de uitwedstrijd tegen Heerenveen. De trainer van FC Utrecht had de hele week niet op het trainingsveld gestaan wegens ziekte, maar is op tijd hersteld om bij het duel te zijn. De dag voor de wedstrijd nam assistent Aleksander Rankovic de honneurs waar bij de pers.
Rankovic zat op 7 november 2020 voor het laatst op de bank als hoofdverantwoordelijk. Hij was toen trainer van ADO Den Haag. Een dag na de nederlaag tegen FC Twente werd hij in de Hofstad op non-actief gesteld. "Maar ik ben nu geen hoofdtrainer, ik ben ondersteunend aan Henk. En we hopen dat hij er morgen wel is", Rankovic vrijdag.
Aleksander Rankovic: 'Ondersteunend aan Henk'
FC Utrecht speelt zaterdag om 16.30 uur in het Abe Lenstrastadion tegen Heerenveen. Het wordt de 31e eredivisieontmoeting tussen beide clubs in Heerenveen. Van de vorige 30 won Heerenveen er 15, FC Utrecht nam de punten zeven keer mee de bus in. De laatste keer dat dat gebeurde was vorig jaar. Dankzij treffers van Bart Ramselaar en Mike van der Hoorn werd het toen 1-2.
Heerenveen speelt vanuit een compacte organisatie, dat doen ze heel goed
Aleksander Rankovic
Dit seizoen scoort Heerenveen moeilijk, maar de ploeg van Kees van Wonderen krijgt ook weinig treffers tegen. Na elf wedstrijden is het doelsaldo 12-10. Heerenveen heeft 17 punten, twee meer dan FC Utrecht, en staat zevende in de eredivisie. FC Utrecht is achtste. "Je kunt Heerenveen en Sparta niet vergelijken", zegt Rankovic. "Heerenveen speelt vanuit een compacte organisatie, dat doen ze heel goed. Voorin hebben ze veel kwaliteit, met Haye en Halkilovic twee goeie middenvelders en hun wingbacks hebben veel snelheid. Dat moeten we proberen te neutraliseren."

Rechtspoot op links

Bij FC Utrecht werd deze week de naam van Nick Viergever toegevoegd aan de lijst langdurig geblesseerden, waarop al de namen van Bart Ramselaar en Tommy St. Jago stonden. Tegen Heerenveen zijn ook Naoki Maeda en Arthur Zagre niet beschikbaar. Bas Dost en Django Warmerdam zijn twijfelgevallen. Dat laatste betekent dat Mark van der Maarel mogelijk net als tegen Sparta als linkerverdediger zal moeten optreden.
"Het is even wennen ten opzichte van een plek in het centrum, maar volgens mij ging het wel aardig", zegt Van der Maarel. Zondag tegen Sparta gaf hij vanaf die positie de voorassist gaf bij de openingstreffer van Daishawn Redan. "Als rechtspoot op links heb je soms bij inspeelpasses een voordeel, dat zag je bij die bal op Taylor."
Mark van der Maarel over linksback zijn en One Love
De 3-1 zege op Sparta zorgde afgelopen weekend voor blije gezichten op het trainingsveld, zag Van der Maarel. "Het was leuker dan de week ervoor. We kwamen natuurlijk vanuit PSV, wat gewoon ondermaats was. En daarna die bekerwedstrijd waar je toch bepaal de druk voelt. Het is fijn dat je dat weg kan spoelen met een overwinning." Rankovic onderschrijft dat. "Je voelt een bepaalde ontspanning in het team, opluchting. Maar qua trainingsintensiteit is er niets veranderd."

One Love

We spraken met Van der Maarel ook over de One Love-armband die zijn Feyenoordcollega Orkun Kökçü niet wilde dragen, en vroegen hem of hij die band eigenlijk niet gewoon elke wedstrijd zou willen dragen. "Als je het mij vraagt, ik vind het een mooie boodschap en daar draag ik graag aan bij", zegt de Utrecht-captain. "Alleen om je als individu telkens zo te positioneren in een team, bij een club. Ik weet niet of dat een ideale situatie is."
"Voetbal heeft een bepaalde kracht en er wordt veel gezegd en geschreven over wat je daar mee zou moeten doen", vervolgt Van der Maarel. "Dat is iets politieks. En of je voetbal daarvoor moet inzetten, daar ben ik zelf nog niet uit."

Heerenveen - FC Utrecht begint zaterdag om 16.30 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. Zonder de analyse van Gert Kruys dit keer. Hij is trainer van Montfoort en speelt om 14.30 uur uit tegen Monnickendam, in de 2e klasse.