Van Rossem Vertelt over de Waterlinies 'Ik wil ook militaire beplanting in mijn tuin'

Van Rossem Vertelt over de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Van Rossem Vertelt over de Nieuwe Hollandse Waterlinie © RTV Utrecht
Utrecht - Wist u dat de meidoornhaag vroeger werd ingezet al militaire verdediging. De plant is zo stekelig en ondoordringbaar dat het als prikkeldraad werd ingezet voordat er prikkeldraad was uitgevonden. Een uitvinding die pas in 1837 is gedaan.
Maarten van Rossem bezoekt in deze aflevering van Van Rossem Vertelt Fort Vechten. Hij laat zich daar allerlei nieuwe weetjes over de de Waterlinie toekomen door Waterlinie-expert Ronald Hamberg.
Zo hebben die meidoorn en andere beplanting nog veel meer voordelen om ongewilde gasten buiten de deur te houden. Maarten komt uiteindelijk tot de conclusie dat vanwege de ondoordringbare wortelstructuren en de bovengrondse stekels, een Meidoornhaag essentieel in je tuin is. "Ik wil ook militaire beplanting in mn tuin." Dit en nog meer leert Maarten in de nieuwe aflevering Van Rossem Vertelt

EEN WATERLINIE WAT IS DAT OOK AL WEER?

De provincie Utrecht is bezaait met forten. Fort Vechten, Fort Rijnauwen, Fort aan de Klop. Allemaal forten die samen met een aantal waters de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen.

Een bekende manier van verdedigen in Nederland is door een Waterlinie. Een brede strook water maken door te inunderen. Dat houdt in; Je prikt een aantal dijken door & Je zet een deel van het land onderwater zodat de vijand er niet voorbij kan. Op de delen waar het water niet breed genoeg is, zet je forten om die doorgang te gebruiken. de Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat ui 46 forten. En op één van die forten zijn we nu; Fort vechten. Waar ook het waterliniemuseum is . Daar is alles over deze linie te vinden. Naast de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn er nog meer waterlinies zoals de Oude Hollandse Waterlinie ten westen van Utrecht. Al deze waterlinies staan sinds vorig jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst.

© RTV Utrecht