Schilderij van Mondriaan hangt waarschijnlijk al 42 jaar ondersteboven in Duits museum

© Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen
Utrecht - Een schilderij van de Amersfoortse schilder Piet Mondriaan hangt al decennia verkeerd om in het museum Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf. Het schilderij werd in 1980 door het Duitse museum aangeschaft en vandaag onthulde het museum ter ere van de 150ste geboortedag van Mondriaan dat het werk dus al die tijd ondersteboven hangt.
Volgens conservator Susanne Meyer-Büser zijn er meerdere redenen om aan te nemen dat het schilderij verkeerd hangt, zo schrijft de NOS. Zo is het schilderij te zien op een foto in Mondriaans atelier waarop de stroken op het werk die dichtbij elkaar staan, bovenaan zitten. Dat is ook het geval met een bijna identiek schilderij dat in het Centre Pompidou in Parijs hangt, terwijl dezelfde stroken nu onderaan zitten.
De satirische website De Speld grapte in 2013 al eens dat er een werk van de schilder verkeerd om hing. Het museum is niet van plan om het kunstwerk om te draaien nu de fout is ontdekt. Het Mondriaanhuis in Amersfoort wil niet reageren op het nieuws.