Utrechtse kerken geven kleding weg: 'Als mensen in staat zijn om toch nog even in de kast te kijken, dan graag'

© RTV Utrecht
Utrecht - "Kledingactie, inleveren open", staat er op een bordje voor de Jeruzalemkerk in de Utrechtse wijk Tuindorp-Oost. Op vrijdagmiddag staan de deuren van het gebouw wijd open. Al bij de deurposten puilen er stapels spijkerbroeken, winterjassen en truien uit. Ook de rest van het gebouw is bezaaid met kleding. Deze week geeft de kerk, samen met andere kerken en vrijwilligers, gedoneerde kleding weg aan vluchtelingen en andere hulpbehoevenden.
"Vooral de herenjassen gaan hard. Als mensen in staat zijn om toch nog even in de kast te kijken, dan graag", vertelt kerkmeester Jan terwijl hij shirts uit een Albert Heijn-tas sorteert en opvouwt. Samen met vrijwilligers uit de wijk en andere kerkgangers, verwerkt Jan honderden dozen binnengekomen kleding per dag. "We komen weinig kleding tegen die kapot is", vertelt Jan tevreden. "Het is vaak nog mooi, je ziet er een stukje welvaart in terug."
Het is niet voor het eerst dat de kerk een kledingmarkt organiseert. In juni stroomden er ook tassen vol kleding door de wandelgangen van de Jeruzalemkerk. De kerk organiseert de markten op verzoek van het Leger des Heils. "Het is kennelijk goed bevallen", lacht Jan terwijl hij een groene trui op de stapel gooit. "Nu vroegen ze dus of we het ook voor de winterkleren kunnen doen."
Kerkmeester Jan sorteert gedoneerde kleding
Kerkmeester Jan sorteert gedoneerde kleding © RTV Utrecht

Iedereen helpt

Met hulp van de winkeliersvereniging, de Nieuwe Kerk, de Tuindorpkerk en vrijwilligers uit de wijk verloopt de winteractie ook voorspoedig. "Het is toch die betrokkenheid, zowel van mensen in de kerk als daarbuiten. Die voelen goed aan dat dit bijzondere tijden zijn, waarin we wat meer moeten doen voor onze naasten. Ook voor de mensen die we niet goed kennen."
De Jeruzalemkerk trekt de hele week al veel bezoekers. Vandaag zijn de vluchtelingen uit de nabijgelegen opvang Star Lodge aan de beurt. Rond de volgelegde tafels staan ze te zoeken tussen de uitgestalde kledij. Naast hen staat vrijwillig coördinator Sandra Muijs extra damesjassen aan kledingrekken te hangen. Ze is blij dat ze kan helpen: "Deze mensen hebben het heel hard nodig, ze komen hier vaak met slechts een koffertje of tasje aan. Het seizoen verandert en het wordt kouder, iedereen heeft daarom nieuwe kleren nodig. Deze mensen ook."
Als een van de vrijwilligers uit de wijk had Muijs de organisatie van de actie zo rond. "Het stroomt toe, het stroomt echt toe", benadrukt ze. "Ik organiseer dit puur door een paar appjes rond te sturen en dan hoef je niks meer te doen. Je wacht af, en het komt naar je toe. Je merkt dat het mensen motiveert als ze weten dat het goed terecht komt. Bovendien kunnen ze lekker de kast opruimen zo."

Voor wie het nodig heeft

Muijs vindt het belangrijk dat de vluchtelingen een menswaardige behandeling krijgen: "Deze mensen hebben ook behoefte aan een stukje menselijke waardigheid. Ze willen zich fijn voelen, zoals ze dat thuis deden. Vaak hebben ze een mooie thuissituatie achter moeten laten waar ze een goede baan hadden. Ik heb hier bijvoorbeeld een dierenarts, een accountant en een lerares wiskunde ontmoet. Ze willen zich kunnen vertonen zoals ze zijn. Het liefst hebben zij daarom ook gewoon een keuze in de kleding waarin ze zich goed voelen."
De actie van de Utrechtse kerken was eigenlijk alleen voor vluchtelingen bedoeld, maar onderhand mag iedereen die toe is aan wat nieuws naar binnen lopen. Jan licht toe: "We hebben andere hulpbehoevenden ook uitgenodigd, omdat we zagen dat er meer dan genoeg kleding binnenkwam. Je leest in de kranten dat het bij hun ook knelt, ook in Utrecht. We hebben gezegd: "Als je ons weet te vinden, wees welkom." We gaan iedereen absoluut geven wat ze nodig hebben."