Nog steeds geen permanente oplossing voor huisvestingsprobleem Utrecht Cangeroes

© Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - Er is nog steeds geen permanente oplossing voor het huisvestingsprobleem van de basketbalvereniging Utrecht Cangeroes. Begin van het jaar verloor de basketbalvereniging de helft van de trainingsruimte. Op dit moment trainen de teams op wisselende locaties, maar dat is verre van ideaal voor de club. Bestuurslid Jan Poels: "Dat er nog geen concrete oplossing is baart ons zorgen."

Utrecht Cangeroos huurde tot 1 januari een zaal van een commerciële verhuurder. De club ging ervan uit een nieuw huurcontract af te sluiten, maar vlak voor de kerst bleek dat de zaaleigenaar toch voor een andere partij koos. Daardoor verloor de vereniging de helft van de trainingsruimte. In februari zei de voorzitter van de basketbalvereniging Theo Slaats hierover tegen RTV Utrecht: "We hebben veertig teams, dus dan zijn er twee mogelijkheden: of twintig teams gaan trainen, of het betekent dat iedereen voor de helft van de tijd gaat trainen. Maar wij hebben teams in de eredivisie en promotiedivisie, dus op dat niveau kun je niet meedoen als je maar de helft van de trainingsuren hebt."

In juli kwam er een tijdelijke oplossing voor dit probleem: Cangeroes kreeg voor alle trainingsmomenten alternatieve zaalruimten aangeboden. Een definitieve oplossing is nu, driekwartjaar nadat de club hun zaal uit moest, nog niet in zicht.

Hoe ziet de situatie er nu uit?

Poels: "Op dit moment basketballen wij op veel verschillende plekken in Utrecht. Het schema daarvoor is niet eenvoudig en schrikt mensen af omdat ze van hot naar her moeten. Als een ouder nu zegt: mijn kind wil graag basketballen, weten we eigenlijk niet waar het gaat spelen."

Heeft dit gevolgen gehad voor de club?

"Ja, dit heeft gezorgd voor grote problemen bij de topteams. De eredivisie hebben we mede hierdoor teruggetrokken. Dat was niet de enige oorzaak, maar dit was wel een belangrijke. Ook is er door de technische commissie besloten om minder teams in te schrijven, anders is het niet te organiseren. Ik denk dat we nu zo'n honderd á tweehonderd leden op de wachtlijst hebben staan. Als we een fatsoenlijke accommodatie zouden hebben, konden deze mensen erbij. Er zijn nu hele wijken waar geen kind basketbalt omdat het te ver weg is."
Er zijn hele wijken waar geen kind basketbalt omdat het te ver weg is
Jan Poels, bestuurslid van Utrecht Cangeroes

Hoe is het contact met de gemeente?

"We hebben in zeven maanden tijd drie wethouders gehad. Ze werken allemaal mee, maar het is niet erg efficiënt. Er is nog niets concreet en dat baart ons zorgen."

Eerder is er gesproken over een grote, tijdelijke opblaashal. Is dat nog een optie?

"Ja, dat ligt nog voorhanden, ondanks dat de energieprijzen natuurlijk hoger zijn geworden. Zo'n hal moet natuurlijk verwarmd worden en is daarin zeer inefficiënt. Maar ik geloof dat het plaatsen van een tijdelijke hal, die drie tot acht jaar staat, niet het grote probleem is. Het issue is meer waar deze dan moet komen en hoe groot die moet worden."

Is er nog een oplossing?

"Er zijn allerlei opties maar op dit moment ligt er geen oplossing. Ons was beloofd dat er in augustus een tijdelijke hal zou zijn. Toen werd het december, en nu is het weer onduidelijk of dat gehaald wordt. De kans dat dit over een halfjaar nog speelt, is vrij groot. Een oplossing zou geweldig zijn, dat betekent ook iets voor Utrecht en andere zaalsporten, die ook met huisvestingsprobleem kampen. Dan kun je de boel misschien wel efficiënter indelen. Voor nu kunnen we in ieder geval buiten trainen, want het is mooi weer."