Breakdance en poppenspel smelten samen tot dansvoorstelling over alterego's, halfgoden en bovennatuurlijke krachten

Danser met een alter ego van schuimrubber
Danser met een alter ego van schuimrubber © Illusionary Rockaz Company
Utrecht - Met een harde klap komt de enorme hand van foam op de grond terecht en vallen de overige dansers als verdoofd op de grond neer. De arm zit vast aan een danser in de voorstelling Avatara. Meesterpoppenspeler Duda Paiva uit Amersfoort en choreograaf Shailesh Bahoran uit Nieuwegein hebben elkaar gevonden in deze voorstelling die gebaseerd is op Japanse tekenfilms en Amerikaanse comics en gaat over alterego's, halfgoden en bovennatuurlijke krachten.
Breakdance en poppenspel smelten samen tot dansvoorstelling
Avatara komt van het Sanskriete woord autaar. Shailesh: "Hoe ik het zelf beschrijf is een grotere energievorm die zich manifesteert hier op aarde, vanuit de oude boeken en geschriften." Duda : "We kijken ook naar de huidige betekenis van avatar, dat we kunnen kiezen hoe we onszelf profileren. Het mooie is dat we daarvoor we onze eigen fantasie kunnen gebruiken. Dat geeft ons vrijheid."
Twee lichamen verbeelden het verleden en de toekomst
Twee lichamen verbeelden het verleden en de toekomst © Illusionary Rockaz Company
Duda heeft voor de dansers een alter ego van schuimrubber gemaakt. Shailesh: "We hebben bij iedere danser een element gezocht om hun eigenschappen te vergroten, om die droom die je hebt om bijvoorbeeld de sterkste man ter wereld te zijn, of heel veel kennis te hebben zodat je meerdere hoofden nodig hebt. Maar als onze fantasie of die wens in vervulling gaat, dus de wens om bovennatuurlijke krachten te hebben en je krijgt een gigantische arm, is dat niet alleen kracht maar brengt het ook enorm veel gewicht met zich mee. Dus zo spelen we ermee dat het niet alleen aan de pluszijde zit, maar dat het ook minpunten heeft. En dat je dus altijd aan het spelen bent met balans."
scene uit de voorstelling
scene uit de voorstelling © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Shailesh is geworteld in de hiphopcultuur. Het was voor hem wel even wennen om als choreograaf te werken met dansers waar enorme schuimrubberen attributen aan hangen die het bewegen beperken. Maar het geeft ook veel mogelijkheden: "Normaal gesproken heeft de dans zijn fysieke beperkingen. Ik zou hele andere vormen moeten bedenken om in een fantasiewereld te komen. Nu heb ik foam, waarmee ik het zoals ik het in mijn fantasie zie, daadwerkelijk kan laten zien."
De voorstelling Avatara van de Illusionary Rockaz Company is te zien op 17 november in De Meern en op 18 januari in Woerden.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.