Utrechts ASR neemt concurrent over en is nu 1 na grootste verzekeraar van Nederland

Het hoofdkantoor van ASR in Utrecht
Het hoofdkantoor van ASR in Utrecht © ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver
Utrecht - De in Utrecht gevestigde verzekeraar ASR neemt de Nederlandse tak van concurrent Aegon over. Het moederbedrijf van Aegon krijgt in ruil daarvoor een kleine 30 procent van de aandelen van ASR in handen, plus een bedrag van 2,5 miljard euro.
Met de aankoop is ASR ineens de op één na grootste verzekeraar van Nederland, met een geschatte waarde van zo'n 10 miljard euro. Alleen Nationale Nederlanden is nu nog groter, die verzekeraar vertegenwoordigt een waarde van zo'n 13 miljard euro.

Verlies van arbeidsplaatsen

Voor werknemers van de twee verzekeraars valt het samengaan waarschijnlijk minder gunstig uit. Naar verwachting zal dit "medewerkers in beide ondernemingen raken", zo laten de bedrijven weten.
Om hoeveel mensen het gaat, en of het werknemers van de Utrechtse hoofdvestiging van ASR betreft, is nog niet bekend gemaakt. Wel laten de bedrijven weten het verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te willen beperken "door natuurlijk verloop en door medewerkers te helpen een andere baan te vinden, binnen of buiten de combinatie".

Focus op Amerika

Net als ASR is ook Aegon een van oorsprong Nederlands bedrijf. Na deze overname lijkt het er echter op dat Aegon zich nadrukkelijker op de Amerikaanse markt gaat richten.
Helemaal uit Nederland verdwijnen doet de verzekeraar overigens niet. Het hoofdkantoor blijft in Den Haag en het bedrijf gaat niet van de Amsterdamse beurs af. Ook gaat de Nederlandse vermogensbeheertak niet over naar ASR.