'Zieke' monteur van Utrechts bedrijf stiekem gefilmd bij zijn huis, rechter draait ontslag niet terug

© ANP
Utrecht - Een monteur in Utrecht die zich langdurig had ziekgemeld, is ontslagen nadat zijn werkgever eerder dit jaar argwaan kreeg en hem liet filmen door een recherchebureau.
Uit de beelden bleek dat hij thuis aan het klussen was, terwijl hij had gezegd dat hij door knieproblemen onder meer niet kon lopen, tillen en autorijden. Ook de kantonrechter gelooft weinig van het verhaal van de man en vindt het belang van de waarheid voor het bedrijf zwaarder wegen dan de privacy van de monteur. Zijn verzoek om het ontslag te vernietigen is dan ook afgewezen. Dat blijkt uit een recente uitspraak waarover RTL Nieuws bericht.
Bij het Utrechtse installatiebedrijf waarvoor de man werkte, ontstond ernstige twijfel over de fysieke problemen van de man toen iemand meldde dat hij gezien was tijdens het autorijden. De werkgever ging bij hem thuis kijken en zag hem aan het werk bij zijn nieuwe woning. Daarop liet het bedrijf een recherchebureau de man drie dagen observeren met een verborgen camera in een auto.
Op de beelden was te zien dat de man werkzaamheden aan zijn huis verrichtte en ook een auto bestuurde. Daarop ontsloeg het installatiebedrijf hem op staande voet. Maar de monteur hield vol dat hij niet gelogen zou hebben over zijn beperkingen. Hij zou klusjes hebben gedaan die nog wel mogelijk voor hem waren. Op de beelden was echter te zien dat hij zware spullen droeg en belastende bewegingen maakte. "Hieruit blijkt dan ook onmiskenbaar dat hij meer kon dan hij aan zijn werkgever en de bedrijfsarts heeft verklaard", aldus de kantonrechter.
En de auto waarin hij reed? Dat was een automaat en daar kon hij wel mee uit de voeten met zijn beperkingen, stelde de man. De rechter is van mening dat hij dat dan had moeten melden.