FNV: vierdaagse staking streekvervoer als werkgevers niet voor 11 december met garanties komen

Utrecht - FNV Streekvervoer stelt werkgevers een ultimatum. Voor 11 december wil de vakbond garanties zien voor een "eerlijke en goede cao". Gebeurt dat niet dan begint een dag later een vierdaagse staking.
Buschauffeurs, machinisten en verkeersleiders willen een hoger loon, minder werkdruk en een aanpak voor het personeelstekort. "Onze leden blijven strijdvaardig en willen nu niet opgeven", zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. "De nieuwe cao moet ervoor zorgen dat de lonen meestijgen met de prijzen in de winkels en dat de werkdruk naar beneden gaat. Die garantie hebben we nodig, voordat we verder kunnen praten."
Vorige week was er een driedaagse staking. In de provincie Utrecht reden veel bussen gewoon, maar de vakbond zegt dat landelijk 70 procent van de FNV-leden in het streekvervoer het werk neerlegde.
"Dat zijn in totaal zo’n vierduizend medewerkers, een enorm aantal. Ze hebben een heel krachtig en duidelijk signaal afgegeven aan de werkgevers. Die kunnen dat wat ons betreft nu niet meer negeren", aldus Van der Gaag. "De werkgevers sturen op zo laag mogelijke loonkosten en zo groot mogelijke flexibiliteit van de medewerkers, maar dat is niet langer houdbaar."