Streep door NS Publieksprijs vanwege grootschalige manipulatie bij stemming

© RTV Utrecht
Utrecht - De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), dat de verkiezing organiseert, is bij het stemmen op grote schaal gemanipuleerd en is het daardoor onmogelijk geworden om de stemming eerlijk te laten verlopen.
De stemming lag afgelopen weekend ook al een paar uur stil. Dit omdat er klachten waren binnengekomen van Kamerleden die stelden dat hun mailadres was gebruikt om te stemmen op het boek ‘Het Coronabedrog’ van Thierry Baudet.
De CPNB bevestigde dat er “onrechtmatigheden” waren gevonden en bouwde daarom een extra stap in om het proces eerlijker te maken. Dat blijkt nu onvoldoende te hebben geholpen.

Stimuleren van lezen

De organisatie betreurt het feit dat het deze knoop heeft moeten doorhakken. “Vanzelfsprekend is de CPNB niet lichtvaardig tot dit besluit gekomen”, valt in een verklaring te lezen. “De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de stichting: het onder de aandacht brengen van het Nederlandse boek en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.”
Ook hoofdsponsor NS is teleurgesteld, maar vindt het wel terecht dat de verkiezing is geschrapt. “Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar”, stelt het Utrechtse spoorbedrijf. “Nu dat dit jaar niet gegarandeerd kan worden, vinden wij het terecht dat de verkiezing vroegtijdig wordt beëindigd.”

Prijzengeld verdeeld

Zoals altijd waren er ook dit jaar zes boeken genomineerd voor de prijs. Dat waren dit jaar de ‘De heks van Limbrecht’ van Susan Smit, ‘De nachtdienst’ van Esther Verhoef, ‘Dwaalspoor’ van Suzanne Vermeer, ‘Fortuna’s kinderen’ van Annejet van der Zijl, ‘Master your mindset’ van Michael Pilarczyk en ‘Amalia’ van de Utrechtse Claudia de Breij. Stemmers kunnen daarnaast ook ieder een jaar een vrije keuze invullen. Daar lijkt het dus te zijn misgegaan.
Het prijzengeld van 7500 euro wordt nu onder de zes genomineerde auteurs verdeeld. Ook krijgen zij allemaal een jaarkaart van de NS.