Studenten UU proberen oplossing voor long covid te vinden

© Pixabay
Utrecht - Long covid, oftewel langdurige covid, is een wereldwijd probleem. Uit recent onderzoek blijkt dat één op de acht mensen blijvende klachten overhoudt aan een corona-infectie, maar een medicijn of goede behandeling is er (nog) niet. Studenten van de Universiteit Utrecht proberen met de long covid-challenge oplossingen te bedenken voor de ziekte. "We hopen zo een klein stapje vooruit te zetten", zegt Niels Bovenschen, coördinator onderwijs van de faculteit Geneeskunde.
Het UMC Utrecht riep de hulp van 400 studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen in om na te denken over mogelijke oplossingen voor long covid. De studenten gaan, verdeeld in twaalf groepjes, ideeën bedenken. Het beste idee wordt daadwerkelijk door de studenten uitgevoerd in het UMC Utrecht.

Weten we niet al heel veel over long covid?

"Nee, het onderzoek staat echt nog in de kinderschoenen. Er is wel een aantal ideeën over wat de oorzaak zou kunnen zijn, zoals problemen in de bloedstolling. Maar men weet niet precies wat de oorzaak van de ziekte is en daarom is er geen medicijn voor."

Wat is het doel van dit onderzoek?

"Om met de studenten te komen tot nieuwe mogelijkheden voor een therapie, richting een behandeling voor long covid, en tot een betere diagnostiek. Met een betere diagnostiek kunnen we meten of er nou sprake is van long covid."

Vinden studenten dit nu leuk om te doen?

"Ja, zij vinden het heel mooi. Voor het eerst in hun carrière hebben ze het gevoel serieus genomen te worden, ze mogen echt meewerken aan relevante problematiek. Daardoor worden ze geïnspireerd en gemotiveerd. Je ziet ook een mooie vorm van competitie optreden binnen de groepjes. Ze willen echt het beste idee bedenken. Stichting long covid doneert 15.000 euro aan het winnende groepje. Dat geld mogen ze gebruiken om het onderzoek echt te gaan uitvoeren."

Heeft u enig idee hoe lang het gaat duren voordat er een mooie uitkomst is?

"Dat is altijd heel moeilijk om te zeggen, maar het zal ongetwijfeld een aantal jaren gaan duren. Dat is meestal zo bij biomedisch onderzoek, het gaat met kleine stapjes vooruit. We hopen met de studenten nu zo'n klein stapje te zetten zodat we toch iets beter begrijpen hoe het nu precies werkt, en aangrijpingspunten te vinden voor therapie of een goede diagnostiek."