Utrechtse modeontwerper heeft eerste tentoonstelling in haar eigen stad: 'Met naald en draad kun je toveren'

Een van de kunstwerken van modeontwerpster Yasmina Ajbilou
Een van de kunstwerken van modeontwerpster Yasmina Ajbilou © Centraal Museum
Utrecht - Als kind wist modeontwerpster Yasmina Ajbilou het al: met naald en draad kun je toveren. En nu heeft ze haar eigen kledingmerk. En met haar vrije werk haar eerste solo solotentoonstelling in het Centraal Museum in haar eigen stad Utrecht.
Eerste solotentoonstelling Utrechtse modeontwerper in het Centraal Museum.
Yasmina zat als kind al uren aan de naaitafel van haar moeder gebiologeerd te kijken hoe zij kleren in elkaar zette. Haar moeder was naaister en maakte ook kleren voor Yasmina en haar zusje: "Zij liet ons kiezen uit mooie stofjes voordat we naar school gingen en dan kwamen we 's middags thuis en dan was het een mooi jurkje of topje. En voor mij was dat magisch, dat het eerst iets plats was en daarna kon ik het aan en voelde ik me er mooi in."
Yasmina in haar atelier
Yasmina in haar atelier © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Yasmina kroop al snel zelf achter de naaimachine en uiteindelijk ging ze naar de HKU om mode te studeren. Met als resultaat een eigen kledingmerk, House of Useless. "Het heet House Of Useless omdat ik in het begin restmaterialen gebruikte, dat doe ik soms nog steeds, en het is een woordgrapje, use less (gebruik minder) vanwege het duurzame aspect van mijn kleding. We maken op bestelling, zodat we overproductie tegen gaan, bij grotere merken en zeker bij fast fashion merken heb je dat er heel veel geproduceerd wordt. Aan het einde houd je zoveel over dat weggegooid wordt. En we werken niet met seizoenen, ik vind het onzin dat je iets moois ontwerpt en dat het het volgende seizoen het niet meer 'in' is."
Een van Yasmina's ontwerpen
Een van Yasmina's ontwerpen © Yasmina Ajbilou
En nu dus een expositie bij het Centraal Museum. Daarvoor heeft ze werk gemaakt dat veel kunstzinniger en niet echt draagbaar is. Ze heeft er verhalen op getuft en ze gaat ermee terug naar haar Marokkaanse wortels. "Als kind werden mij allerlei boeiende verhalen verteld waar ik nog steeds aan denk. Bijvoorbeeld een verhaal waarom duiven oranje pootjes hebben. Of over een ervaring uit mijn jeugd. Als kind vond ik de sterren prachtig en die wilde ik allemaal tellen. Maar dan vroeg mijn moeder, wil je niet de sterren tellen want dan komt de hemel naar beneden. Dat zijn een soort folkloristische verhalen. Maar ik heb nog steeds als ik 's avonds op de fiets zit, dat ik de sterren tel en denk, oh nee, dat mag ik echt niet doen, straks komt de hemel naar beneden."
Bij de tentoonstelling is een audiotour die Yasmina heeft ingesproken. Met de verhalen die horen bij de kaftans die ze gemaakt heeft. De tentoonstelling Silhouetten in het Centraal Museum duurt tot en met 27 november.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald