'Full house' bij inval in Utrechts restaurant: zaak vol met gokkers, cash en drugs

© ANP
Utrecht - Een restaurant aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is gesloten wegens illegaal gokken. De politie deed zondagnacht een inval in de zaak. Er was een anonieme tip binnengekomen dat er na sluitingstijd vermoedelijk werd gegokt.
Binnen troffen agenten bijna dertig mensen aan die verspreid over verschillende tafels aan het spelen waren. Een aantal van hen had veel contant geld bij zich. In totaal is ongeveer 40.000 euro in beslag genomen.
De recherche onderzoekt de rol en betrokkenheid van de aanwezigen. De gemeente Utrecht beraadt zich op verdere bestuurlijke maatregelen, naast de sluiting.
Een 59-jarige man uit Utrecht had bij de inval drugs op zak. Ook tijdens een doorzoeking in zijn woning zijn verdovende middelen gevonden en weegschalen met sporen daarvan. De man is aangehouden.

Risico's en witwassen

Illegaal gokken is een zeer serieuze zaak, benadrukt de politie. "Het is oncontroleerbaar. Gokkers hebben geen garantie op een eerlijk spel en lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen."
Een ander probleem is volgens de politie dat er geen zicht is op de geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. "Mensen die geld inzetten, kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen."