Studenten starten petitie tegen hoge energiekosten op Utrecht Science Park

© RTV Utrecht / Niels Drost
Utrecht - Bewoners van Utrecht Science Park zijn een petitie gestart tegen de hoge energieprijzen. Het warmtecontract voor de campus die voorheen de Uithof heette in Utrecht wordt binnenkort vernieuwd en dat betekent dat studenten vanaf januari fors meer moeten gaan betalen. Met de petitie 'Heel Nederland krijgt energietoeslag, behalve de Uithof' hopen de studenten steun te krijgen van de gemeente Utrecht.
"Voorheen hadden we elke maand een rekening van 25 euro voor warmte, dat wordt vanaf januari 133 euro. Een vervijfvoudiging dus", vertelt mede-initiatiefnemer van de petitie en student Tristan Staupe. "Dus we proberen mensen te werven voor onze petitie. Iedereen heeft wel een mail ontvangen (over de aangekondigde verhoging, red.), maar mensen weten vaak niet dat ze niet onder het prijsplafond vallen."

Blokverwarming

Veel studenten op de Uithof maken namelijk gebruik van blokverwarming. Hierbij worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Het prijsplafond is berekend op het gemiddelde gebruik van één huishouden, terwijl blokverwarming juist meerdere woningen opwarmt en het verbruik dus veel hoger ligt, waardoor de gewone marktprijs voor energie geldt. In Nederland zijn volgens cijfers van de Nederlandse vereniging voor verbruiksafhankelijke energie 600.000 woningen met blokverwarming.
De situatie onder studenten is volgens Tristan schrijnend. "Ik heb veel studenten gesproken en die zeggen: 'ik weet eigenlijk niet hoe ik het moet gaan betalen, ik heb nu al problemen om rond te komen, zeker door de inflatie'. Meerdere studenten geven ook aan dat ze vanaf januari zullen moeten verhuizen, maar niet weten waar zij dan naartoe moeten omdat ze niet zomaar terug kunnen naar hun ouders."
De studenten ontvangen hun energierekening van de SSH, de studentenhuisvester voor studenten. "Zij proberen ons wel tegemoet te komen door bijvoorbeeld tochtstrips met subsidie aan te bieden, maar uiteindelijk kunnen zij er ook weinig aan doen, want de kosten zijn te hoog om te dekken. Het moet gewoon vanuit de overheid geregeld worden."

'Evenredige compensatie'

Tristan en de andere initiatiefnemers van de petitie zijn in gesprek met raadsleden om het probleem aan te kaarten. "Ons doel is om met de petitie naar de gemeente te gaan en te zeggen: dit kan zo niet, we moeten onder het prijsplafond vallen. Wij moeten compensatie krijgen dat evenredig is aan het prijsplafond, dat vinden wij eerlijk."
Volgens Tristan kan de gemeente bijvoorbeeld afspraken maken met de SSH over studenten die de nieuwe energieprijs straks niet kunnen opbrengen. Hij hoopt dat de studentenhuisvester mensen niet zomaar uit huis zetten. "Als dat wordt afgesproken, kan dat veel rust geven bij studenten."
De petitie was vanochtend al ruim achthonderd keer getekend.