Utrechtse vechtsportscholen willen iedereen op de mat: ‘Plaats waar mensen echt het contact aangaan’

© Pixabay
Utrecht - Negen Utrechtse vechtsportclubs gooien de deuren tijdens de herfstvakantie open. Om nieuwe leden te werven, maar vooral om te laten zien hoeveel moois deze tak van sport te bieden heeft. “Bij vechtsportclubs gaan mensen vanuit allerlei verschillende achtergronden echt het contact met elkaar aan”, vertelt Wouter Schols.
Schols is directeur van het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM). De opendeurdagen maken deel uit van een breder project, ‘Vuist tegen discriminatie’. Want vechtsport brengt mensen samen, vindt hij. “En die verbindende kracht willen we in dit project juist inzetten om de mensen met elkaar in contact te brengen. Niet alleen de mensen die al lid zijn, maar de hele buurt, de hele stad.”

Discipline, respect en inlevingsvermogen

Want vechtsport wordt steeds populairder. Jongeren uit alle lagen van de samenleving geven zich op voor kickboksen, jiu jitsu, worstelen of één van de vele andere vechtsporten. En dat maakt de vechtsportclub meteen een goede plaats om te praten over vooroordelen, uitsluiting en discriminatie. “Waarden als discipline, respect en inlevingsvermogen staan centraal in de vechtsport. Het is daarom bij uitstek dé plek om dat soort dingen te leren.”
Bovendien is vechtsport in veel gevallen niet gericht op prestaties, maar op persoonlijke ontwikkeling. “Er bestaan natuurlijk wel wedstrijdgroepen binnen verenigingen, maar een heel groot percentage van de leden stapt eigenlijk nooit de ring in”, legt Schols uit. “Het gaat om samen trainen, samen beter worden.”

Prachtig instrument

Als voorbeeld noemt hij sparren, waarbij je op de training de wedstrijd met elkaar aangaat. “Dan gaat het niet om winnen, maar juist weer om dat samen trainen. Dan moet je heel goed kunnen aanvoelen hoe intensief, hoe hard en hoe snel het kan, zodat je allebei beter wordt. Dat is in mijn ogen een prachtig instrument om kinderen zich in elkaar in te laten leven.”
En natuurlijk hoopt Schols ook dat mensen lid worden na één van de vele proeflessen deze week. Want ook de vechtsportclubs hebben een zware tijd achter de rug. “Het zijn natuurlijk wel directe contactsporten. Dus tijdens de afgelopen 2 coronajaren hebben we best wel wat problemen gehad, hebben veel leden verloren. Maar dat is in de sport in het algemeen, mensen zijn echt minder gaan bewegen. We werken nu keihard om dat weer in te halen.”

Nieuwe ontmoetingen

In totaal zijn er in Utrecht zo’n 125 vechtsportclubs. Negen daarvan zijn momenteel aangesloten bij het project en doen dus mee met deze actie. “Dat zijn de clubs die op dit thema ook echt voorop lopen, die het belangrijk vinden dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende doelgroepen. De vechtsportclub moet op die manier een plaats worden waar iedereen kan sporten en waar nieuwe ontmoetingen plaatsvinden.”
De opendeurdagen duren tot en met volgende week dinsdag. Tot die tijd kan iedereen op een laagdrempelige manier meedoen met bijna alle takken van vechtsport die de clubs aanbieden.