Inflatiecrisis: 5000 Utrechtse kinderen doen beroep op gratis winterjas

© Stichting Leergeld Utrecht
Utrecht - Bij de stichting Leergeld Utrecht zijn bijna 5000 aanvragen binnengekomen voor een Sint-Maartenkledingpas. Dat is een bedrag van 150 euro per kind dat besteed kan worden aan een warme jas voor de komende winter. Het zijn veel meer aanvragen dan waarop Leergeld Utrecht had gerekend. Ze hebben budget voor 2000 kinderen.
Leergeld Utrecht is een stichting die kinderen laat meedoen aan school, sport en cultuur op het moment dat geld een obstakel is. Dat zegt Harmen van de Kamp, de coördinator van de stichting. “Dus als ouders bijvoorbeeld een zwemles of een rekenmachine niet kunnen betalen, dan doen wij het, zodat de kinderen kunnen blijven meedoen.” Volgens Leergeld leefden vorig jaar 13.000 Utrechtse kinderen in armoede. “Steeds meer kinderen hebben het koud, worden zelfs ziek, horen er niet bij, of worden om hun oude kleren gepest. Kinderen en ouders ervaren acute stress en schaamte.”

Beschermheilige

Omdat de huidige koopkrachtcrisis door de hoge inflatie veel extra gezinnen in de problemen brengt, is Leergeld een Sint Maartens-actie gestart. “Zonder warme jas naar school, dat is wat armoede concreet betekent voor kinderen”, meent Van de Kamp. Sint Maarten is de beschermheilige van de Domstad. Hij scheurde zijn rode mantel in tweeën en gaf een deel aan een bedelaar. Utrecht dankt volgens de overlevering zijn wit en rode stadskleuren aan deze actie. Gezinnen die getroffen worden door de crisis kunnen een aanvraag doen voor een vrij te besteden kledingpas met een saldo van 150 euro per kind.
In Utrecht zijn al diverse regelingen voor mensen met een smalle beurs, zoals de U-pas. Volgens Van de Kamp zijn dergelijke regelingen goed, maar voor veel kinderen onvoldoende. “De inflatiecrisis zorgt ervoor dat veel gezinnen, ook al hebben ze normaal gesproken geld, nu in de problemen komen. Je kan je hypotheek niet in één keer naar beneden krijgen, en als dan de energierekening van 200 naar 600 euro gaat, dan kan je geen laptop voor je kind meer kopen en dat is kloten.” Leergeld kijkt volgens eigen zeggen altijd naar de situatie van het kind. “Hoe die geholpen kan worden, om mee te kunnen blijven doen, met vrienden en vriendinnen.”

Goed inkomen

Leergeld Utrecht beschrijft de situatie van een alleenstaande moeder met vijf kinderen. Ze heeft een goede baan met een goed inkomen. En toch heeft ze elke dag stress om alle rekeningen die betaald moeten worden. Door haar inkomen valt ze bij alle regelingen buiten de boot. Het salaris is te hoog voor toeslagen, een U-pas, en een aanvullende studentenbeurs. Haar kinderen studeren of zitten op de middelbare school. Die kinderen hebben allemaal een laptop, telefoon en fiets nodig. En dan willen ze ook nog naar feestjes, schoolreisjes en wat dies meer zij. Om vijf kinderen te onderhouden op één salaris is volgens Leergeld Utrecht niet haalbaar. Ook dit soort families kunnen een beroep op hen doen.
Zonder warme jas naar school, dat is wat armoede concreet betekent voor kinderen
Harmen van de Kamp - Leergeld Utrecht
De stichting heeft budget voor 2000 Utrechtse kinderen, maar ruim twee keer zo veel aanvragen. “Dus we hebben een behoorlijke uitdaging. We komen 450.000 euro te kort.” Om het gat te dichten is een crowdfunding actie gestart en wordt gepraat met de gemeente. Ook de fondsen doen een extra bijdrage. “Meer Utrechts kan je het niet krijgen, het gaat om Utrechtse kinderen. Het is een actie voor en door Utrechters”, zegt hij.
De aanvraag kan simpel via internet worden gedaan. Er is een minimale controle. Toch is de stichting niet bang voor grootschalige misbruik. “Ik kan niet de politieagent uithangen, we gaan uit van goed vertrouwen. Ik durf mijn hand in het vuur te steken dat 90 procent goed terecht komt.”