Extra noodopvang voor 120 asielzoekers in Utrecht

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Utrecht - In een leegstaand kantoorpand aan de 't Goylaan in Utrecht komt een tijdelijke crisisnoodopvang voor asielzoekers. Vanaf november kunnen daar 120 mensen terecht. De opvanglocatie is tot april 2023 beschikbaar. Momenteel wordt het pand klaargemaakt voor de komst van de asielzoekers.
Zo moet het voormalige kantoorpand nog brandveilig worden gemaakt en worden ingericht. "We kiezen voor deze plek omdat deze direct beschikbaar is en geschikt te maken is voor het voor het gebruik als crisisnoodopvanglocatie", aldus de gemeente.
Het pand heeft vier verdiepingen. Op de begane grond komen douches, een recreatie-en eetruimte en een kantoor/receptie. Boven komen er slaapkamers voor maximaal zes personen. De locatie is geschikt voor mannen, vrouwen en gezinnen die momenteel in Ter Apel verblijven en wachten op de mogelijkheid om te starten met hun asielprocedure. Het gaat niet om mensen uit Oekraïne. "Voor hen zijn andere locaties in de stad ingericht."
Utrecht vangt in gemeentelijke opvanglocaties op dit moment zo'n 600 Oekraïense vluchtelingen op. Daarnaast is er een noodopvanglocatie in de Voorvertse polder en wordt er gewerkt aan een tijdelijke opvang op de Montagnedreef.

Tekort

Landelijk is er nog steeds een tekort aan opvangplekken. De druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel is hoog. Daarom doet het Rijk een dringend beroep op gemeenten om crisisnoodopvangplekken te realiseren. Ondertussen zoekt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) locaties waar mensen structureel opgevangen kunnen worden. "Utrecht heeft als mensenrechtenstad en ‘welcoming city’ de traditie om haar verantwoordelijkheid te nemen voor humane opvang voor vluchtelingen in onze stad", laat de gemeente weten. In december 2021 ving Utrecht 330 mensen op, in maart dit jaar 200 en in juli 100.
Maandag 24 oktober organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Zij zijn via een wijkbericht uitgenodigd.
De eigenaar wil het pand in een periode van vijftien jaar transformeren naar 56 woonstudio's. Hierover worden er nog gesprekken met de gemeente gevoerd.