Al 10 jaar geen toename sociale huurwoningen: 'Klapper nodig in polder Rijnenburg'

© RTV Utrecht
Utrecht - Woningcorporatie Mitros in Utrecht vindt de forse daling van het aantal sociale huurwoningen zorgelijk en wil dat er meer haast wordt gemaakt met nieuwe projecten. "Als ik kijk hoe we met zijn allen reageren op de grote vraag aan betaalbare woningen, dan is dat nog steeds te reactief en te sloom. Waarom zijn we nog niet aan de slag in polder Rijnenburg?", zegt Mitros-directeur Henk Peter Kip.
Hij reageert op de CBS-cijfers van vandaag, waaruit blijkt dat er steeds minder sociale huur is, terwijl de vrije sector groeit. Landelijk, maar ook in Utrecht.
Mitros is de grootste woningcorporatie in Utrecht en ziet dat er ontzettend veel behoefte is aan sociale huurwoningen tot 752,33 euro per maand. "Maar de productie blijft achter. In een prachtige wijk als Leidsche Rijn komt uiteindelijk 20 procent sociale huur en dat is gewoon te weinig", zegt Kip. "Gelukkig heeft het nieuwe college gezegd dat 40 procent in principe sociale huur moet zijn bij projecten die nu beginnen."

Projecten duren lang

Maar het duurt wel even voordat we daar de resultaten van zien en daar baalt Mitros van. "Een gemiddeld project dat nu in gang wordt gezet duurt in Utrecht al gauw een jaar of tien. Dat is gewoon te traag. Het tempo moet omhoog. Dat hangt vooral af van de locaties die we kunnen bemachtigen om te bouwen en de voortgang in zo'n proces."
De primaire taak van Mitros is sociale huur aanbieden. Tegelijkertijd verkoopt de corporatie dit soort woningen. Is dat niet tegenstrijdig? "Dat we woningen verkopen is bijvoorbeeld omdat ze veel te duur zijn, te veel waarde hebben om als sociale huur te dienen. Met de opbrengst kunnen we juist weer nieuwe sociale huurwoningen maken. Ons hoofddoel is om mensen te vestigen in een betaalbare woning. We doen ons stinkende best om onze woningvoorraad op orde te hebben. Soms sloop je wat, soms verkoop je wat, maar per saldo stijgen we."
Toch erkent Mitros medeverantwoordelijk te zijn voor de daling van sociale huurwoningen. "Maar wij kunnen het niet alleen. Als er was besloten om in Leidsche Rijn 40 procent sociale huur te ontwikkelen, hadden we dat gedaan. Mitros heeft de middelen om de investeringen te doen en ik zie bij de gemeente goede aanzetten om het tempo op te schroeven."

Grote klapper in polder Rijnenburg

Toch zou de directeur graag zien dat raadsleden meer druk zetten en nadenken over nieuwe locaties. "Er is soms veel aandacht voor klein leed, maar waarom zijn we nog steeds niet in polder Rijnenburg aan de slag? Waarom moet dat tien jaar duren? Er is behoefte aan een grote klapper."
Ook de verhuurdersheffing heeft tegengewerkt de afgelopen tien jaar. "Dat kostte de corporaties twee miljard per jaar. Daar hadden we veel huizen van kunnen bouwen. Gelukkig is deze belasting nu afgeschaft en hebben we landelijke prestatieafspraken gemaakt zodat we samen aan de bak kunnen, maar dan moeten we wel de mogelijkheden krijgen. Op allerlei plekken in de stad zijn we al bezig: in de Merwedekanaalzone, in Overvecht, op de Pagelaan, het Befu-terrein en we gaan oude slechte woningen vervangen voor nieuwe. Ook wordt ingezet op flexwoningen."