Boek Amalia van Claudia de Breij genomineerd voor NS Publieksprijs

© RVD
Utrecht - Het boek Amalia van Claudia de Breij is genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat werd vanavond bekendgemaakt in het programma Eenvandaag.
De Breij schreef het boek naar aanleiding van de 18e verjaardag van de prinses. De tekst is geschreven na een aantal persoonlijke ontmoetingen tussen de cabaretière en Amalia. Hierbij vertelde de prinses over haar tijd op school, de liefde voor muziek en haar aankomende taak als koningin. Daarnaast is ook beeld uit het privé-archief van de prinses te zien in het boek.
Het boek is een succes. De eerste en tweede druk, waarbij er 75.000 exemplaren zijn gedrukt, zijn in een korte tijd uitverkocht. "De aandacht voor het boek is gigantisch", liet uitgeverij Pluim in november vorig jaar weten. "Dit hebben wij echt nog nooit meegemaakt."
Amalia werd op 7 december 18 jaar. Het is gebruikelijk dat er dan een boek uitkomt over de troonopvolger, zodat Nederland beter kennis kan maken met hun toekomstige vorst. In 1985 schreef Renate Rubinstein de biografie Alexander en in 1955 schreef Hella Haasse het Portret van Prinses Beatrix.