Utrecht opent extra winteropvang voor daklozen, ook storm valt nu onder de koudweerregeling

© Eveline van Egdom / Straat Consulaat
Utrecht - Omdat het aantal dak- en thuislozen toeneemt, opent Utrecht een extra opvang tijdens de koudweerregeling. De gemeente speelt hiermee ook in op eventuele coronamaatregelen, waardoor minder mensen per locatie kunnen worden opgevangen.
De extra winteropvang zit aan de Zeehaenkade in Transwijk. Er kunnen 28 mensen terecht. In de bestaande opvang De Stadsbrug aan de Koningin Wilhelminalaan is plaats voor 50 dak- en thuislozen.

Storm

De koudweerregeling loopt van 1 november tot en met 1 april. Het betekent dat dak- en thuislozen een opvangplek hebben bij een gevoelstemperatuur onder nul.
Dit jaar is de regeling uitgebreid met afspraken over extreem weer. Zodra een storm een naam krijgt, beginnen opvanglocaties met voorbereidingen.
"Aangezien dit doorgaans 24 uur van te voren gebeurt hebben aanbieders voldoende tijd om de opvang te organiseren", laat de gemeente weten. Zodra het KNMI code rood afgeeft wegens storm, of als de overheid oproept om binnen te blijven, wordt de noodopvang daadwerkelijk geopend.
Deze extra vorm van opvang geldt alleen tijdens de maanden dat de koudweerregeling van kracht is. In de overige maanden zijn er niet genoeg locaties en medewerkers. Utrecht stemt de opvang voor deze periode af met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.