Utrechtse burgemeester: 'Betrek steden meer bij aanpak klimaatproblemen'

© Femke van den Heuvel
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma vertrekt vandaag naar het Argentijnse Buenos Aires om steun te verzamelen van haar collega's in de strijd tegen klimaatverandering. Met zoveel mogelijk burgemeesters van over de hele wereld achter zich, wil ze tijdens de klimaattop in Egypte volgende maand een lans breken voor steden. "Om klimaatproblemen aan te pakken, zijn steden de sleutel."
Het is natuurlijk enigszins ironisch dat Dijksma de wereld overvliegt om te spreken over klimaatproblemen. Dat erkent de Utrechtse burgemeester zelf ook. "Het is een terechte vraag en ook een belangrijke afweging. Want als het niet nodig is om te vliegen, moet je het niet doen", legt ze uit. Ze is de laatste tijd dan ook een aantal keer digitaal aanwezig geweest bij een evenement of conferentie. "Maar soms moet je er ook gewoon fysiek bij zijn. Dat is nu en volgende maand in Egypte het geval."

Steden vaak niet betrokken

Op de klimaattop die begin volgende maand in Sharm-el-Sheikh gehouden wordt, moet Dijksma de belangen van steden op de agenda krijgen. Door het stedennetwerk van de Verenigde Naties (VN) is ze gevraagd daar op te treden als speciaal klimaatgezant. De rol van steden mag volgens haar niet onderschat worden bij het aanpakken van de klimaatproblematiek. "Waarschijnlijk woont straks zo'n 70 procent van de wereldbevolking in steden. Dat maakt ze een onmisbare factor in dit proces."
En dat terwijl steden nog té vaak niet betrokken worden bij beslissingen over het klimaat, aldus Dijksma. "Het zijn vanzelfsprekend plekken waar best veel wordt vervuild. Maar tegelijkertijd zie je dat steden wereldwijd ook vaak heel goede ideeën hebben om klimaatproblematiek echt aan te pakken."
Soms gaan steden daarin zelfs verder dan hun nationale overheden. Als voorbeeld haalt Dijksma de burgemeester van Warschau aan. "Polen is nou niet bepaald een land dat bekend staat om zijn vooruitstrevende milieuwetgeving. Maar deze man was echt een teug frisse lucht, een pleitbezorger voor het thema. En dat is denk ik één van de redenen waarom binnen de VN het besef ook wel groeit om als steden de krachten te bundelen."

Momentum om door te pakken

Steden hebben bovendien vaak zelf een belang bij het aanpakken van de problemen. "Ofwel omdat ze letterlijk al last hebben van de gevolgen van klimaatverandering. Grote droogte, overstromingen, dat soort zaken", legt Dijksma uit. Maar ook steden die juist veel vervuilen, willen volgens haar vaak graag meewerken. "Die hebben vaak wel een verantwoordelijkheidsbesef. Dus in die zin is er ook echt wel momentum om nu gewoon door te pakken."
Dat doorpakken moet van 6 tot en met 18 november in Egypte gebeuren. "Voor het eerst zijn we, als burgemeesters van steden, informeel onderdeel van zo'n klimaattop." Maar daarmee zijn we er volgens Dijksma nog niet. "Ik hoop eigenlijk dat het ook meteen de laatste keer is, en dat we de volgende keer die stem van de steden ook formeel kunnen laten horen. En dat we daarnaast ook veel meer directe toegang krijgen tot financiering en expertise. Op die manier kunnen steden nog meer bijdragen dan ze nu al doen."